Et spirende marked

Er plantebaserede fødevarer en trussel for landbruget?

Nej. Danske landmænd har et fantastisk udgangspunkt for at gøre det til en succes. Fremtidens fødevarer bliver mere plantebaserede, og der skydes enorme summer i det spirende marked. Plantebaserede fødevarer taler ind i en klimatrend, hvor Danmark i forvejen har markeret sig positivt. Coronakrisen har tilmed bidraget til at sætte fokus på lokalt producerede fødevarer.

Har danske landmænd en særlig fordel?

Ja. Danske landmænd har gennem en årrække vist, at forbrugerne kan have fuld tillid til kvaliteten af de produkter, landbruget leverer. Det er en af grundene til, at Danmark er verdensmester i økologi. Den tillid kan bruges som en løftestang for markedsføringen af dansk producerede fødevarer. Forbrugerne kan få alle de plantebasserede fødevarer, de ønsker, serveret på et fad fra jord til bord suppleret med fortællingen om, at danske landmænd producerer klimavenligt, bæredygtigt og med en unik sporbarhed.

Hvad øffer vegetarerne, veganerne og fleksitarerne så over?

De er kritiske over for husdyrproduktionen. Men man behøver ikke være vegetar, veganer eller fleksitar for at have et ønske om at spise plantebaserede fødevarer.

Hvilke afgrøder er særligt interessante?

Top fem over ingredienser i næste generation af plantebaserede produkter er linser, kikærter, hestebønner, nødder og quinoa. Svampe, havre og hamp er også højt rangeret. Faktisk er græsprotein er også med på listen.

Skal det være økologisk?

Ikke nødvendigvis. Forbrugerne går mere op i, hvor fødevarerne kommer fra. Plantebøf fra Brasilien vil helt sikkert ikke sælge så godt, som dansk producerede plantebøf.

Hvordan bliver plantebaserede fødevarer en succes for landbruget?

Efterspørgslen skal være markedsdrevet. Udvikling af nye produkter kræver innovation, vidensdeling, snusfornuft og folk med en lidt skæv tankegang. Discipliner og prototyper, som vi i Danmark - og i landbruget - har vist, at vi kan mønstre. Der er derfor ikke noget til hinder for, at plantebaserede fødevarer kan blive et nyt vækstlokomotiv for landbruget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle