Etablerings-lån slår alle rekorder

Dobbelt så mange unge landmænd har søgt og fået etableringslån i år.

Med 33 bevilgede etableingslån i 2018 er der næsten tale om en fordobling i forhold til sidste år, og rekorden er i hus for Vækstfonden, der blandt andet yder etableringslån til yngre landmænd.

Med det særlige etableringslån til landmænd under 40 år har Vækstfonden siden 2014 været med til at finansiere 62 landbrugsetableringer. Heraf er der alene i år bevilget og udbetalt 21 lån og yderligere 12 er bevilget og klar til udbetaling inden årets udgang.

Gode muligheder

Hos Vækstfonden opfordrer landbrugsdirektør Lene Gade Hovmøller til, at flere unge landmænd bruger fonden som en mulighed:

»Med et godt, velforberedt og økonomisk bæredygtigt projekt og med den rette uddannelse og erfaring, kan drømmen sagtens gå i opfyldelse. Men der skal tænkes utraditionelt for at lukke det hul, der er mellem landmandens egenkapital og den nødvendige fremmedkapital. Og det hul lukker vi gerne. Blandt andet fordi unge landmænd gennem investeringer sikrer en langsigtet indtjening, som skaber en sund udvikling i erhvervet«, siger Lene Gade Hovmøller.

Manglede finansiering

En af de landmænd, der har suppleret sit bank- og realkreditlån med finansiel rygstøtte fra Vækstfonden, er 34-årige Henrik Ehm Hansen. Han købte Nissumgaard ved Skanderborg, hvor han først og fremmest vil producere slagtesvin og udleje jord.

Som mange andre unge landmænd manglede Henrik Ehm Hansen de sidste 10 til 20 procent af finansieringen for at kunne etablere sig på egen bedrift.

»Fra start var min udfordring at skaffe kapital i en branche, der længe har været i modvind. Vækstfonden har haft stor forståelse for min bedrift, for dét at drive landbrug og for udfordringerne, det indebærer. Det har givet mig et godt fundament at starte på, og fonden har været bindeled til andre finansieringspartnere«, siger Henrik Ehm Hansen.

Færre unge landmænd

I 2017 var bare 6,3 procent af alle erhvervsdrivende landmænd ifølge Danmarks Statistik under 40 år – et fald på 16,7 procent i forhold til 1997. Faldet er sket på trods af, at antallet af unge, der gennemfører landbrugsuddannelsen, har været stabilt gennem mange år.

Faktaboks

Lån: Yngre landmænd kan få etableringslån 

  • Etableringslånet er efterstillet anden lånefinansiering og medvirker til at styrke soliditeten over for pengeinstitutter, øvrige kreditorer og omverdenen. 
  • Renten ligger ca. to til tre procentpoint højere end renten på den foranstående finansiering fra pengeinstituttet. 
  • Lånet bruges som supplement til finansiering fra en bank eller et realkreditinstitut og kombineres altid med et Vækstlån. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle