Skov håber på billigere og nemmere patenter med et ja til den fælles patentdomstol.
»Det skal blive billigere og nemmere at udtage et patent, men også at forfølge rettighederne hvis nogen bryder det.«
Sådan lyder det fra Jørgen Yde, direktør for Skov, der leverer ventilationssystemer og produktionsstyringssystemer til svine- og fjerkræproduktion i store dele af verden.
Derfor er han kraftig tilhænger af et ja til, at Danmark tilslutter sig den fælles patentdomstol i EU ved folkeafstemningen 25. maj.
»Vi bruger cirka 10 procent af vores omsætning på at lave forskning og udvikling af nye produkter. Derfor er det vigtigt, at andre ikke bare stjæler vores ideer og kopierer dem,« siger han.
I dag er udfordringen ved at tage et patent, der gælder i hele Europa, at det er dyrt, og at der er meget arbejde i det. Det skal nemlig gøres i alle lande, hvor patentet skal gælde.
»Det bliver alt for dyrt for os,« siger Jørgen Yde.
Ved et ja kan man nøjes med at søge et sted og eventuelt forfølge patentet et sted, forventer han.
Fordel for alle
Og det er ikke bare Skov, der kan få glæde af det fælles patent.
Ifølge Allan Pedersen, der er direktør for Dansk Agroindustri, er et ja ved afstemningen 25. maj et varmt ønske fra hele agroindustrien.
»Det bliver til noget, selv om vi ikke er med, så det er vigtigt, at vi ikke står uden for,« siger han.
Det er nemlig kun i Danmark og Irland, at tilslutningen er til afstemning.
Også Landbrug & Fødevarer håber på et ja. Ifølge chefjurist Charlotte Bigum Lynæs fordi der er omkostninger, vækst og arbejdspladser på spil.
»Det skal kunne betale sig at udvikle noget nyt, og det har ikke noget med for eller imod EU at gøre,« understreger hun.
Og i denne sag får arbejdsgiverne i øvrigt støtte fra fagforeningerne, bl.a. 3F og LO.
DF siger nej
I Folketinget anbefaler Enhedslisten og Dansk Folkeparti at stemme nej til den fælles patentdomstol.
Ifølge Kristian Thulesen Dahl, formand for DF, bør man først se, hvordan den kommer til at fungere - og så evt. senere tilslutte sig. Desuden mener han, at det kan være en fordel ikke at være med, så man ikke mister sit patent i Danmark, selv om man bliver taber ved EU-patentdomstolen.