EU skal stå fast på at søer slippes fri

Danske Svineproducenter frygter ødelæggende konkurrenceforvridning.

"De drægtige søer skal være løse i hele EU i 2013. Politikerne skal stå fast ¿ eller bliver en enorm investering i moderne stalde en mursten, som trækker os ned i mørket," sagde den afgående formand for Danske Svineproducenter, Torben Poulsen, på generalforsamlingen.

Kollegerne i de øvrige EU-lande er godt på vej til at overbevise politikerne om, at de skal have dispensation fra kravet om løsgående søer i 2013. Og hvis politikerne står fast, kan den danske investering i staldene vise sig at blive en redningsvest for erhvervet. Så bliver de andre lande nødt til at skrue ned for produktionen.

Men hvis EU skrider på målstregen, rammer det Danmark hårdt:

Og så er vi herhjemme begyndt at diskutere, hvornår også de diegivende søer skal slippes løs. Herfra er svaret: Ikke et sekund før søerne i resten af EU. For nogle lyder det uambitiøst, men for mig lyder kravet om ens konkurrencevilkår som den bedste forsikring for også i fremtiden at kunne producere grise herhjemme," sagde Torben Poulsen.

Bragende succes

Problematikken kommer på et tidspunkt, hvor danske smågrise sælges til gode priser på det tyske marked.

Torben Poulsen forklarede, at der blev eksporteret syv mio. grise til Tyskland sidste år:

"Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil vi allerede om tre til fire år eksportere flere grise levende, end vi slagter," sagde Torben Poulsen.

Stabil pris i 37 år

Men for slagterierne er det en katastrofe, sagde formanden, som også konstaterede, at slagtesvinenoteringen tilbage i foråret 1973 var på 8,10 kr.:

"Jeg ved ikke, om slagterierne er stolte af at have en stabil notering i 37 år, men vi er ikke tilfredse," sagde han.

Sidste år var tabet 60 kr. pr. slagtesvin:

"Allerede nu korrigeres prognoserne for 2010 i negativ retning, og de sidste meldinger lyder på, at vi kan forvente et overskud på ni kr. pr. gris. Hvis det er udtryk for det bedste, vi kan præstere, kan jeg godt forstå, at bankerne ikke er vilde med at låne os penge," sagde Torben Poulsen.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle