EU vil stadig skære i støtten til de store landbrug

EU-Kommissionen har opgivet sit forslag om at beskære støtten til de største landbrug med op til 45 procent. I det seneste udkast til sundhedstjek opereres i stedet med en reduktion på højst ni procent af støtten under enkeltbetalingsordningen.

Ifølge det nye forslag reduceres støtte over 100.000 Euro med tre procent. Støtte over 200.000 Euro reduceres med seks procent, og støtte på over 300.000 Euro beskæres med ni procent.

Det er de samme beløbsgrænser som i det oprindelige forslag, blot med væsentligt mindre reduktion i støtten. Ifølge det oprindelige forslag reduceres støtte over 100.000 Euro med 10 procent, og støtte over 200.000 Euro reduceres med 25 procent.

Rammes hårdest

Det er især lande som Tyskland og Storbritannien, der har mange store landbrug og som derfor rammes hårdest af forslaget. I Tyskland er der især mange store landbrug i den østlige del af landet.

Med en støtte på 2.300 kr. pr. hektar efter enkeltbetalingsordningen svarer 100.000 Euro til 325 hektar. Det er altså støtten til arealer ud over 325 hektar, der ifølge det seneste forslag skal beskæres med i første omgang tre procent.

Tolvmænd fortsat imod

Kommissionens nye udspil møder fortsat stærk uvilje hos de større danske jordejere.

"Vi er imod selve princippet om at differentiere støtten efter størrelse. Hvis man har en langsigtet målsætning om at liberalisere landbrugspolitikken og nedsætte støtten generelt, er det her ikke vejen, men tværtimod en måde at fastlåse støtten," siger Lars Hvidtfeldt, formand for Dansk Landbrugs Tolvmandssektion.

Han forudser, at de større landbrug under alle omstændigheder vil finde veje ud af problemet.

"Med de høje beløb, der stadigvæk er tale om, vil det godt kunne betale sig at bruge lidt advokatkroner på at splitte sin ejendom op!"

422 danske

I 2006 var der ifølge Danmarks Statistik 422 bedrifter med over 400 hektar i Danmark. De havde i gennemsnit 575 hektar. De vil i gennemsnit få beskåret støtten med 17.000 kr. efter det seneste forslag.

For bedrifter med under 400 hektar vil forslaget maksimalt betyde en reduktion på godt 5.000 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle