Få landmænd satser på at komme i Folketinget

Flere af partierne opstiller ikke en eneste landmand ved folketingsvalget i næste uge.

Landmænd på Christiansborg er en uddøende race. Ikke kun fordi vælgerne ikke bakker op. Men også fordi der simpelthen ikke er mange landmænd, der stiller op.

Venstre og Kristendemokraterne topper med hver otte opstillede landmænd i en miniundersøgelse, som LandbrugsAvisen har foretaget.

I den anden ende af skalaen kan Enhedslisten præsentere en landbrugselev, 20-årige Rasmus Vestergaard Madsen, mens Dansk Folkeparti møder med en fritidslandmand, Jørn Dohrmann.

SF stiller med grand old man Kristen Touborg som den eneste:

"Det er en tendens, vi ser i alle partier, og det ærgerligt. Der kommer flere og flere akademikere i Folketinget, men vi har brug for flere selvstændige og praktikere. Til gengæld var landmænd nok overrepræsenteret tidligere," siger Kristen Touborg.

En radikal landmand

Også de radikale svigter - i hvert fald er Carsten Bech fra Ugelbølle på Djursland eneste landmand på de radikales liste.

Fødevarepolitisk ordfører Bjarne Laustsen, Socialdemokraterne, beklager udviklingen:

"Der mangler håndværksuddannede og selvstændige, heriblandt landmænd, i folketinget," siger han og husker på, at mange traditioner i folketinget faktisk knytter sig til landbruget. Således har såtid og høsten tidligere haft direkte indflydelse på tilrettelæggelsen af folketingsarbejdet.

Netop Socialdemokraterne har ingen landmænd blandt de opstillede ¿ tilbage er enkelte med tilknytning til erhvervet.

Kvægmand i Nord

Kristendemokraterne stiller blandt andet med Karsten Weinkouff fra Nordjylland, som er kendt i kvægkredse, samt landbrugspolitisk ordfører Jens Kristian M. Nielsen, som stiller op i Herning.

Men betegnelsen landmand hæfter partiet også på Karl Vestergaard Haahr, Niels Møller, Simon Overby Kristensen, Kirsten Nørgaard, Krista Ølgaard og Jens Ole Madsen.

Mange borgerlige

De liberale møder med to landmænd, Bo Ritterbusch og fritidslandmand Andreas Hastrup, mens de Konservative har fire landmænd på plakaterne: Tage Leegaard, godsejer Christian Wedel-Neergaard, Jens Købberø Thomsen og Andreas Bjerregaard.

Og regeringspartneren Venstre stiller med fødevareminister Henrik Høegh, Jacob Jensen, Per Kristensen, Jens Ejner Christensen, Troels Lund Poulsen, Søren Green, minkavler Marianne Bredal og Ulla Tørnæs, som er landmandsgift.

himmelstrup@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle