Få tjekket om du har plads til vindmøller

Nogle aner ikke, at deres ejendom ligger i et område udpeget til vindmøller - andre overbeviser kommunen om, at deres ejendom ligger perfekt.

Hvis det er muligt at få lov at opføre en vindmølle på sin ejendom, er det som regel økonomisk attraktivt at gribe muligheden. Det mener Kristian Sejersbøl, vindmøllerådgiver i Lemvigegnens Landboforening, der med sin beliggenhed i et af Danmarks mest vindrige områder har lang erfaring med rådgivning af landmænd om, hvordan man gennemfører vindmølleprojekter fra A til Z.

»Hvis man har en stor, åben placering, der ligger lidt højt, er det en god ide at få det undersøgt, om man kan opføre vindmøller,« siger han.

Kommunerne har pligt til at udpege områder, der egner sig til vindmøller, men Kristian Sejersbøl oplever ofte, at ejerne ikke aner noget om udpegningen, før der kommer en projektudvikler med et tilbud. Andre følger derimod udviklingen tæt og er klar til at springe ud i det, når kommunernes planer kommer.

»Nogen opsøger heldet, mens det for andre falder ned fra himlen,« siger han.

8-12 mio. kr. i fortjeneste

I nogle tilfælde bliver landmænd tilbudt 1-3 mio. kr. for cirka 1.200 kvadratmeter af deres mark mod at give en projektudvikler retten til at opføre en mølle.

»Det kan virke attraktivt at få så mange penge uden at røre en finger, men i virkeligheden kan man tjene meget mere ved selv at investere,« siger han.

Hvis man i stedet vælger at køre projektet selv, for eksempel med rådgivning fra landboforeningen, kan man tjene 8-12 mio. kr. eller mere pr. vindmølle, påpeger han.

Til gengæld skal man så »selv« stå for ansøgninger om byggetilladelse, VVM-undersøgelse, vurdering af mølleteknik, støj og eventuelt salg af anparter.

Der er temmelig meget forarbejde, hvis man vil investere i en vindmølle, typisk må man regne med, at det tager et sted mellem to og fire år, fra man starter, til møllerne snurrer. Projektet skal i høring, der skal udfærdiges en VVM-undersøgelse, og ofte involverer det et samarbejde mellem flere naboer. Afstandskravet til beboelse er fire gange møllernes højde, og en moderne mølle er 150 meter høj. Det vil sige, at man kan lave en cirkel med en radius på 600 meter om vindmøllen, for at se om der er beboelse. Ofte vil man opføre flere møller ved siden af hinanden, så det bliver et område på 1.200 meter på den ene led og 1.500 meter på den anden led, hvor der kun må være ejeres beboelse. I nogle projekter kan det derfor være nødvendigt at sætte penge af til opkøb af boliger og evt. nedrivning af gamle møller.

Sikker investering

Når først alt falder på plads, er vindmøller til gengæld typisk en sikker investering. De vigtigste aktører på markedet, Vestas og Micon, giver en 15-årig garanti kombineret med en serviceaftale, som sikrer at vindmøllerne er i drift 98 procent af tiden.

»Det betyder, at der er en lille risiko i investeringen de første 15 år, for møllerne vil typisk være tilbagebetalt efter 8-13 år, og derfor kan de fleste også nemt låne til investeringen,« siger Kristian Sejersbøl.

Dermed ligger risikoen ved investeringen især i el-prisen, der typisk svinger mellem 25 og 40 øre pr. kWh.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle