Får ny afgrøde frem på rekordtid

Anne Sophie og Stig Gamborg fra Møllerup Gods begyndte at dyrke hamp til fødevarer sidste år. Allerede til påske var de klar med salg af de første hampe-produkter. Og siden er mange flere fulgt. Et dansk hampeeventyr er under opsejling.

Hvor mange hektar dyrker I med hamp til frø?

Sidste år havde vi 30 hektar, i år 300 hektar og næste år planlægger vi 900 hektar med hamp. Vi dyrker ikke det hele selv, men har også lokale avlere til at dyrke for os, fortæller Anne Sophie Gamborg, der står for markdriften på Møllerup Gods.

Det var ikke så lidt. Hvordan kan det være, at I satser så stort fra starten?

Vi har lige fra starten mærket stor interesse for vores hampefrø til fødevarer. Hamp er jo udråbt til ny superfood. Så vi tror virkelig på vores produkt. Og så kan vi lige så godt satse fra begyndelsen. Vi har nemlig gjort meget ud af at finde afsætning hos både catering- og restaurationsbranchen. Vi satser også på supermarkeder. Og så duer det jo ikke, at vi løber tør for produkter. Skal det blive til noget, skal det være stort fra starten.

Hvad er det, der gør hamp til fødevarer specielt interessant?

Det helt særlige ved hampefrø er, at de er meget, meget proteinrige. De indeholder 22-32 pct. protein, og det er mere, end der er i kød, fisk, æg og fjerkræ. . Fjerner man dele af olien og sigter skallerne fra, kan man endda lave hampe-proteinpulver med op til 43 pct. protein. Det er helt fantastisk, og kan bruges til mange formål. Og er oplagt, hvis man ønsker at erstatte animalsk protein med plantebaseret protein. Derudover har hampefrø en ideel sammensætning af omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som forebygger hjerte- og tarmsygdomme og medvirker til at sænke blodtryk og kolesterol. Så hampefrø er tæt på at være idéel som fødevare. Og så er de glutenfri.

Hvad er fremtidsplanerne?

Flere nye fødevareprodukter, som er lavet af hampefrø. Vi har mange forskellige på vej, og er bl.a. lige kommet med müsli og granola. På sigt vil vi gerne udnytte hele planten - frø til fødevarer, stænglen til fibre og blade til medicin. Se www.moellerup.com

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle