Fælleskabet med abonnementskasser overlever i en presset tid

20 års glæde med at dyrke grøntsager og bringe dem ud i kasser til forbrugere er en del af historien om Brinkholm,

Gartner Nikolaj Thomsen sorterer hvidløg. Han gør klar til at finde friske grøntsager, der skal med i de 150 kasser, der om få dage skal pakkes og køres ud til forbrugere i hovedstadsområdet, Roskilde og Køge bl.a. Det store drivhus bagved bugner af salat, en ny sort tomat, auberginer og mange andre grøntsager, der venter på deres tur ud til forbrugerne sammen med markernes høst af bl.a. gulerødder. Hvis kunderne vil bestille Ølands- eller Dacke-mel malet på gårdens mølleri, honning eller en blomsterbuket, kan det komme med i næste kasses levering.

Som mange andre steder i landet er det muligt at få bragt en økologisk grøntsagskasse, på Brinkholm kaldet abonnementskasse, hen til hoveddøren fra en produktion, der står inde for god pris og kvalitet. Netop de to ting er vigtige, for markedet med disse kasser er hastigt voksende, samtidig med, at lave priser og større udbud af økologiske varer ses i snart hver eneste discountbutik landet over.

Her i landsbyen St. Linde ved Karise på Stevns begyndte det hele for 20 år siden. Da startede et hold entusiaster et køb af en økologisk gård, Brinkholm. En gruppe studerede på Landbohøjskolen så det som et ideologisk projekt, hvor landbrugsjord skulle holdes ude af økonomisk spekulation, og man skulle producere bæredygtige fødevarer. Der blev solgt andele for 5.000 kr. stykket, og over 500 andelshavere er den dag i dag, her over 20 år efter, stadig med i fællesskabet, som hedder Landbrugslauget,

Gården bliver drevet af et hold af entusiaster, der lægger mange kræfter i at sørge for, at grøntsagerne bliver pakket, øl brygget og mel malet - kun en person får løn, det er gartneren Nikolaj, som bor i en af de fire længer på den gamle gård. Der er ikke længere dyr på gården, og man har for flere år siden solgt halvdelen af jorden, så der i dag er 30 hektar med 22 hektar i landbrugsdrift.

Abonnementskasserne er hovedindtægten, også i dag, som det har været i mange år.

»Vi var nogle af de allerførste til at sende en kasse ud til forbrugere, og vi har stadig omkring 150 kasser, der sendes ud hver anden uge«, fortæller bestyrelsesformand Bodil Holm, der selv bor i København, men ofte tager turen til Brinkholm for at hjælpe med melet og mange af de andre gøremål, som er baseret på frivillig arbejdskraft med 20-25 af de mest entusiastiske andelshavere.

»Udfordringen er jo distributionen. Vi lejer bilen, der kører rundt til kunderne med kasserne hver 14. dag. Nogle steder er der opsamlingssteder, depoter, men fragten koster jo altid«, siger Bodil Holm, der lægger vægt på, at der er et godt fællesskab mellem andelshaverne. Mange har været med i rigtig mange år, og det kan give overvejelser om generationsskifte en skønne dag.

Flere om buddet

»Vi kan selvfølgelig mærke, at der er kommet en del flere, der sender måltidskasser ud, så markedet er trængt. Vi overlever på, at vi har nogle rigtig smagfulde grøntsager, godt egendyrket mel og et fast klientel, der støtter os«, siger bestyrelsesformanden.

Man leverer også til indkøbsforening og lokale brugser i området, bl.a. med mel fra egen kværn, og man samarbejder med andre økologiske producenter i området, også hvad angår enkelte grønsager og frugter, der skal med i kasserne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle