Fødevareklyngen skaber arbejde til 169.000

Danmarks Statistik har omlagt deres arbejdstidsregnskab. Endvidere har de skiftet nationalregnskabssystem, så de fremover anvender en ny metode. Det har ret stor betydning for vurderingen af dansk økonomi.

Nogle vil måske tænke: Hvad kommer det mig ved? Og for en række danskere er dette spørgsmål helt relevant. For de kan i princippet være fuldstændig ligeglade. Men for os, der er interesseret i fødevareklyngens ve og vel, og for dens betydning for samfundsøkonomien, har det ret stor betydning. Omlægningen har haft markant betydning for den beregnede beskæftigelse og den historiske opgørelse heraf, som også er revideret. Med den nye opgørelse skabte fødevareklyngen således beskæftigelse til 169.000 mennesker i 2013. Med det nye system var beskæftigelsen 168.000 i 2012 mod 183.000 med de gamle opgørelser. Der er altså tale om ganske markante ændringer.

Det ændrer ikke ved, at fødevareklyngen fortsat spiller en stor rolle for beskæftigelsen i en lang række kommuner. Herunder ikke mindst i yder- og landkommuner. Det som nogen vælger at kalde Udkantsdanmark. Her sikrer fødevareklyngen 11,7 pct. af den samlede beskæftigelse.

I 60 af de danske kommuner sikrer fødevareklyngen mere end 1.000 arbejdspladser. Og i 34 kommuner har landbrugs- og fødevareerhvervet en beskæftigelsesandel på mere end 10 pct. Samlet set er det mere end 60 pct. af de godt 169.000 beskæftigede i fødevareklyngen, der er beskæftiget i udkantskommunerne.

Men det er ikke kun arbejdspladser, men også produktionsværdi og eksport, der skabes i klyngen. I 2013 skabte hver eneste beskæftigede således en produktionsværdi på 1,2 mio. kr., og den samlede eksport løb op i 156 mia. kr. Så selv om der er bump på vejen, og den økonomiske situation i øjeblikket er trist, så skabes der resultater.

Der findes mennesker, der sætter en ære i at nedgøre erhvervets betydning. Og de fortæller vidt og bredt om, hvor lidt det betyder. Men selvom beskæftigelsestallet er blevet mindre, så er 169.000 alligevel en god slat. Og det er rigtige mennesker, der hver dag står op og gør en forskel.

Glædelig jul til dem – og til jer andre.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle