Fanger du proteinvariationen i dine proteinafgrøder?

Vi har høje priser på protein og fokus på klimabelastning. Derfor vil vi lave foderrationer med lavt proteinindhold, uden det påvirker mælkeydelsen negativt, siger Niels Martin Nielsen, KvægXperten.

Tabelværdierne for afgrødernes indhold af protein bygger på gennemsnit. Men sorter og dyrkningsforhold påvirker proteinindholdet, og efterbehandlingen påvirker proteinets opløselighed. Derved påvirkes koens PBV og AAT-forsyning.

Tallene herunder stammer fra rapporten ’Foderværdi af hestebønner, 2020’ og illustrerer den variation, der er.

Crimpede hestebønner har i gennemsnit 29,7 protein g/kg ts, 639 proteinopløselighed g/kg protein og 94 AAT g/kg ts.

Tørrede hestebønner har i gennemsnit 28,5 protein g/kg ts, 663 proteinopløselighed g/kg protein og 103 AAT g/kg ts.

Toastede hestebønner har i gennemsnit 28,5 protein g/kg ts, 224 proteinopløselighed g/kg protein og 155 AAT g/kg ts.

Der må forventes tilsvarende variationer i ærter og lupiner, og anvender du samdyrkning af korn og bælgsæd, er variationen endnu større. Derfor anbefaler vi, at du analyserer dine proteinafgrøder inden opfodring.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle