Far og søn investerer formue: Vi tror på tråd og hvalpevand

Opkøb og udvikling af egne produkter styrker familieejet virksomhed.

Firmaet et stadig ungt. Blot fem år gammelt.

Stiftet af far og søn, Bent og Rune. Begge med efternavnet Kallerup, hvorfra K’erne i firmaets navn ’KK Service’ kommer.

Efter en start med speciale i fluebekæmpelse og vikarvirksomhed har tingene nu for alvor taget fart for den lille Lemvig-virksomhed.

I begyndelsen var Bent og Rune de eneste ansatte. I dag har virksomheden yderligere syv ansatte, og et nyt firmanavn er det også blevet til, nemlig ’KK Began Service’.

»For at fremtidssikre KK Service købte vi sidste år Began Tråd, der har mange års erfaring med at fremstille bure, skillerum, fodertråd, hylder, låger og ruser til minkfarme,« fortæller Bent Kallerup.

Købet kom i stand lidt ved et tilfælde. Bent var taget til Aalborg for at købe en brugt trailer hos Began Tråd. Da handlen var klaret, og han ville starte bilen og køre hjem med anhængeren, kom Began Tråds indehaver med et overraskende tilbud: Om ikke han kunne tænke sig at købe hele Began Tråd!

»Begans produkter passede perfekt ind i vores planer. Vi gjorde allerede en hel del i både udvidelser og totalentrepriser af nye minkfarme, og vi ville gerne lave endnu mere af den slags. Så det endte med, at vi sagde ja tak,« fortæller Bent Kallerup.

Efter forhandlinger frem og tilbage for at få enderne til at nå sammen skulle der lægges et pænt syvcifret beløb på bordet.

»Heldigvis syntes vores lokale afdeling af Sparekassen Vendsyssel her i Lemvig, at købet var en god ide,« siger Rune Kallerup.

Han har i øvrigt kun godt at sige om Sparekassen. Og det er også takket være den, at nogle af de andre ting, han og sønnen Rune arbejder med, kan blive til virkelighed.

»Vi vil fortsat tilbyde fluebekæmpelse. Dér har vi rigtig godt fat, fordi vi kan gøre det mere effektivt og mindst lige så billigt, som minkavlerne selv. Men med den nye produktion af Begans trådvarer har vi fået et stærkt ben mere at stå på,« siger Rune.

Ny hvalpeventil

En helt ny ting, som Bent og Rune har udviklet og venter sig meget af, er en hvalpeventil, som leverer vand til minkhvalpene inde i redekassen.

»Jeg har før arbejdet i 28 år som driftsleder på minkfarme med 6.000-7.000 tæver og som selvstændig med 2.800 tæver. Der så jeg hvert år, hvor dehydrerede både tæver og hvalpe kan blive, når hvalpene skal have meget at drikke,« siger Bent Kallerup.

Hvalpeventilen er et sats og en investering, der løber op i rundt regnet en million kr. Udviklingen har dog været en noget længere proces, end de havde regnet med.

»Når man udvikler ting til minkavl, er udfordringen, at der kun er kort tid til at afprøve dem under realistiske forhold ude på farmene. Hvalpene skal kun have vand i 2-3 uger. Derefter er vi nødt til at vente i 49 uger, før vi igen kan teste i praksis,« siger Bent Kallerup.

Det unikke ved Bent og Runes drikkeventil er, at den passer til alle redekasser. Desuden sidder den inde i redekassen, så hvalpene kan drikke, inden læslusen tages af, og ventilen lukker automatisk, hvis en mink kommer til at træde på den, så redekassen ikke bliver fyldt med vand. Vandrøret løber på redekassens forside, så det et let at montere og afmontere, når der ikke er brug for det.

Hvalpeventilerne koster 25 kr. pr. styk plus vandrør og montering.

Kan redde hvalpe

I forhold til, at de redder måske 0,2 hvalpe pr. tæve og ind imellem også en tæve og måske øger hvalpenes vægt ved fravænning med måske 50-60 gr., så mener Rune Kallerup ikke, at udgiften til hvalpevand er stor.

Som et ekstra plus kan hvalpeventilen tages ud og erstattes af en lyskilde.

»Lyset giver individuelt lys inde i redekasserne hos de mink, der er parret 2. gang. Det smarte er, at lyset dermed ikke påvirker brunsten hos de tæver, der endnu ikke er parret,« siger Rune Kallerup.

Faktaboks

KK Began Service

  • Fluebekæmpelse
  • Renovering af minkfarme
  • Totalentreprise på minkfarme
  • Bure og indsatser til redekasser

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle