Fart på høstmaskinerne

Høsten satte for alvor ind, og denne uge bød på både høst af raps, hvede og vårbyg

Der kom fart på mejetærskerne i den forgangne uge. Den bød nemlig på høst af flere forskellige afgrøder.

Den første rapshøst blev dokumenteret af Tejs Poppe, der tog hele familien med op til sin ven, landmand Tim Legård i Rørvig, for at hjælpe til. Høsten vurderes til at lande på ca. 4,5 ton pr. hektar. »Vi er godt tilfredse, bare vi får omkring fire tons. Så det er sådan set udmærket,« forklarer Tim Legård.

Forbavset over udbytte

Hvedehøsten blev skudt i gang på Lolland hos Claus Bay. Marken har haft sine udfordringer, så udbyttet på 10 ton pr. hektar var derfor en glædelig overraskelse. »Hveden var ramt af havrerødsot. Derfor er jeg forbavset over udbyttet,« siger Claus Bay. Det var cirka en tredjedel af marken, der var ramt af virussen. Claus Bay beretter, at høststarten for vinterhveden nogenlunde passer med et almindeligt år for gården. Andre hvedesorter, som de også har sået, er ikke modnet endnu.

Høst over alle forventninger

Vårbyggen har også fået sig en tur med mejetærskeren. Det foregik hos landmand Erik Møller, der høstede omkring otte ton pr. hektar vårbyg på Nordfalster. »Det er over forventningerne. Jeg synes ikke, at det så ud til, at der skulle være otte tons. Så jeg er glædelig overrasket,« siger Erik Møller. Han høstede i alt 38 hektar med en vandprocent på 16-17 pct.

Tim Legård, Claus Bay og Erik Møller var alle de første til at dokumentere høsten af de tre forskellige afgrøder. til konkurrencen »Skyd Høsten Først«. I samarbejde med Gjensidige sender LandbrugsAvisen derfor en smartphone til dem hver. Det er stadig muligt at vinde ved høst af triticale, rug og havre.

Storkene deltager i høsten

Det er dog ikke kun i »Skyd Høsten Først«, at der er blevet indsendt bud. Det gør sig i stor grad også gældende for »Skyd Høsten Bedst«, hvor der i denne uge er blevet indsendt flere billeder af storke, der deltager i rajsvingelhøsten, hvor de går rundt bag mejetærskeren. »Man kigger da lige lidt ekstra. Det er ikke noget, man lige er vant til. Jeg har ikke prøvet det før,« siger Jens Karlshøj, der er ansat ved Mariehøj Hovedgård på Stevns. Han gætter på, at storkene mæskede sig i markmus. Et par storke har også vist sig hos Lystrup og Jomfuens Egede godser, hvor de også bevægede sig efter mejetærskeren.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle