Fik sparet op i de gode år til nye haller

I forbindelse med et generationsskifte har Michael Poulsen og søn bygget nye minkhaller, med opbakning fra kreditinstitutterne.

Da Michael Poulsen og hans søn, Jan, for tre år siden indgik et I/S med henblik på et generationsskifte, startede de også med at fremtidssikre minkfarmen Hvejsel Mink.

»Vi lavede I/S´et, så Jan kunne komme ind på en ordentlig måde, fortæller Michael Poulsen. Han har selv haft mink siden 1988 og købte farmen nær Givskud i 1994. Og nu er det tid til at sønnike skal ind i foretagendet.

På farmen har de 5.000 tæver, der I år har leveret 30.000 hvalpe. Og en del af fremtidssikringen af farmen var at bygge plads til alle hvalpene.

Syv gamle to-rækkede minkhaller var så medtagede, at de skulle udskiftes. Der blev forhørt flere steder, og i sidste ende valgte Michael Poulsen at bygge fire fire-rækkede stålhaller med tagdug fra Jasopels, også selv om de var dyrere end to-rækkede i træ.

»I forhold til træhaller er de cirka 10 pct. dyrere, og med de 380 kvm store haller er udgiften til tagdug 10.000 kroner højere, men med samme garanti som eternitplader«, fortæller han.

Byggeriet startede i december 2016, hvor Michael og Jan rev to af de syv haller ned, og i foråret opførte Jasopels den første fire-rækkede ha.

Kreditinstitutter tror på det

Men uden tro på projektet havde Michael Poulsen ikke kunnet bygge. Planen var selv at finansiere, men på grund af markedet blev det nødvendigt at låne penge. Ikke nogen nem sag i svære tider.

»Vi regnede med, at vi ikke behøvede at tale med banken om de første to haller. Men da priserne faldt, blev vi nødt til det, og det var banken indforståede med«, fortæller han.

Og ikke bare banken troede på projektet, det gjorde kreditforeningen også. Derfor valgte Michael Poulsen og hans søn at låne en million i kreditforeningen.

Derfor mener Michael Poulsen heller ikke, at de har taget en chance med projektet. Banken har de stadigvæk i baghånden, ligesom også hvalpeforskuddet er en mulighed, hvis der skulle blive brug for likviditet.

»Men vi har aldrig haft behov for hvalpeforskuddet, og så er der også de penge, jeg har sparet sammen fra de gode år tidligere. De står i mit gamle firma«, forklarer den garvede avler.

Han forventer også, at kunne »takke« for tilliden og de dyrere valg i byggeriet på en ordentlig måde.

Mange bække små

Trods byggeriets højere pris og de svære tider tror Michael Poulsen på satsningen.

»For det første har vi fået et halvt hus mere, 430 rum à tre dyr, fordi vi er gået over til plastikskillevægge i burene. Samtidig er der langt bedre luft i hallerne, da siderne er åbne, og tagrygningen er hævet til udluftning«, fortæller den 56-årige minkavler.

Sammen med taget i fiberdug forventer han mærkbare resultater fra forbedringerne.

»Minks cyklus er baseret på lys. Samtidig hjælper den UV-behandlede dug og bedre luft til en lavere temperatur, så minkene har mere lyst til at æde. Du spiser jo heller ikke ret meget, når det er 30 grader varmt«, konstaterer han.

Kan Hvejsel Mink hente 50 øre pr. skind ved, at minken bliver lidt større på grund af lavere temperatur og større ædelyst, eller bliver hver 30. en størrelse større, så er Michael Poulsen tilfreds.

Samtidig er det også en velfærdsforbedring, både for medarbejdere og ejere, men også for dyrene.

»Når dyrene skal gå der 24/7, skal det også være ordentligt«.

Faktaboks

Hvejsel Mink

  • Ligger nær Givskud.
  • Ejes i I/S af Michael Poulsen, 56, og sønnen Jan Poulsen, 3?.
  • Michael Poulsen overtog farmen i 1994, men har haft mink siden 1988.
  • Har 5.000 tæver, der i år har givet 30.000 hvalpe.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle