Fire tal styrer produktionen

Grovfoderekskursionens økologiske besøgsvært har fokus på reproduktion, ydelse, restbeløb og foderomkostninger i sin højtydende besætning.

Nikolaj Mølgaard Nielsen kan ikke huske det præcise restbeløb pr. ko pr. dag men mener, at »det ligger nogenlunde, hvor det plejer - nemlig et sted i 70’erne«.

Stigende økotillæg, ca. 1.000 kg i ydelsesstigning siden overgangen til tre malkninger i døgnet straks efter mælkekvotens bortfald og fokus på foderomkostningerne har opvejet det generelle fald i mælkeprisen, som også økologerne mærker.

Foderomkostningerne er et nyt styringsparameter på Nørremark I/S øst for Lemvig, hvor Nikolaj Mølgaard Nielsen sammen med sin far har 470 DH-årskøer med 11.000 EKM pr. årsko og driver knap 500 hektar med kløvergræs til slæt og afgræsning, korn og hestebønner. Bedriften blev omlagt til økologi i 1998, køerne har sand i sengebåsene, og der fodres med tilstræbt kompakt fuldfoder med brug af den nye FBO tablet-løsning til at lave præcise EFK’er, lager- og udbytteopgørelser samt foderprisberegninger med.

Foderpris for høj

»Hidtil har reproduktion, ydelse og restbeløbet været de tre tal, vi styrede produktionen efter. Men vi har fået fokus på foderomkostningerne, fordi vi kan se, at vi klart ligger i toppen i KvægNøglen med 10-15 øre pr. FE over gennemsnittet,« forklarer Nikolaj Mølgaard Nielsen. Et af midlerne til at nedbringe foderomkostningerne har været at bytte dyrt økologisk kraftfoder ud med to FE rug.

Noget, der også har givet et markant løft på Nørremark I/S de seneste år, er ansættelsen af en decideret fodermester, Mogens Jeppesen, som har givet en meget tættere styring af og opfølgning på fodringen og mælkeproduktionen, hvilket er en kompleks størrelse med brug for solid fingerspidsfornemmelse og omhu i detalje og tilsyn, når 470 køers afgræsning skal give 11.000 kg EKM pr. årsko.

Nørremark I/S holder faste kvartalsmøder med både besætningens dyrlæge og fodringsrådgiver med ved bordet.

»Det har vi holdt fast i, siden vi prøvede det som led i en forsøgsordning for fem-seks år siden. Den helt store fordel er, at vi på den måde fanger en masse i opløbet, blandt andet omkring fodringsbetingede sygdomme og konsekvenser - for eksempel reproduktionen, som fodringskonsulenten måske ikke altid er lige opmærksom på,« siger Nikolaj Mølgaard Nielsen.

Faktaboks

Grovfoderekskursionen

  • Onsdag 15. juni besøges Øster Krarup ved Bækmarksbro og Nørremark I/S øst for Lemvig med et tætpakket fagligt inspirationsprogram
  • Sidste frist for tilmelding er fredag 10. juni

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle