Firmaet, der forvandler resterne til høj profit

Alle i svinebranchen ved, at man først har tjent pengene, når den sidste del af grisen er solgt. Den del er typisk tarmen - og DAT-Schaubs opgave er at vride værdi ud af de mange kilometer.

At den danske gris rejser verden rundt, ved de fleste. Men at det er tarmene, der rejser flest kilometer på tværs af verdens kontinenter i rejsen på at blive sorteret og derefter tilbage igen, er mindre kendt uden for landbruget.

Netop den opgave varetager DAT-Schaub, Danish Crowns selskab ud i tarme. En mindre feteret del af afsætningen, men afgørende og lukrativ.

Tarmsystemet inklusiv mavesækken vejer nemlig 10 kg af en gris’ samlede vægt på 90-95. Derfor er det langt fra ligegyldigt, hvordan disse indvolde afsættes, og til hvilken pris.

Dette faktum blev danske slagterier tidligt klar over. Siden 1893 har DAT-Schaub opereret i Esbjerg. Starten gik som tyskejet, men siden 1912 har selskabet været andelsejet.

Netop det at slagterierne forstod at arbejde på tværs, er en del af forklaringen på, at Danmark i dag står som en af markedslederne på verdensplan, mener adm. direktør Jan Roelsgaard, der har stået i spidsen for det stadig voksende DAT-Schaub i snart 20 år.

»Dertil kommer fordelen ved dansk svineproduktion, hvor grisene er meget ensartede. Det gav et godt råvaremateriale, og det var med til at lægge tarmene i premium-segmentet, hvor man samtidig kunne betale den høje løn her i Danmark«, forklarer han.

Tarmrensernes tid

»Man sørgede for at uddanne fagfolk. Vi havde en fire-årig lærlingeuddannelse til tarmrenser på niveau med tømrer«, påpeger han og nævner, at slagterierne gik sammen om at udvikle solide maskiner, der kunne klare sig i det fugtige og salte miljø i slagtehallerne. Dem sælger DAT-Schaub i dag til konkurrenter over hele verden.

I 1991 gik den dog ikke længere for de dansk-ansatte tarmspecialister. De første job blev flyttet til Portugal. Dette blev det første, store skridt i, at DAT-Schaub siden er blevet den mest internationale del af det ellers yderst eksportorienterede Danish Crown.

I dag fylder Danish Crowns grise kun en mindre del af DAT-Schaubs varemængder på knap 100 mio. tarme årligt. Selskabet har specialiseret sig i aftaler med andre slagterier over hele verden, hvor selskabet indsætter folk og maskiner til at håndtere tarmene lokalt.

Strategien har fået ekstra tryk siden 2016, hvor DAT-Schaub har købt over 10 selskaber på stort set alle kontinenter. Det har bragt omsætningen tæt på en fordobling og indtjeningen ligeså.

Ligesom den øvrige del af grisen, bliver tarmene brugt til en lang række produkter. Hele humlen i DAT-Schaubs arbejde er at forvandle det, der i visse tilfælde tidligere måtte bortskaffes mod betaling, til produkter med indtjening.

Nogle dele af tarmen er højværdi - især mucosaen fra tarmens inderside, der kan opgraderes til det blodfortyndende præparat heparin, der er eksploderet i værdi i de seneste år.

Andre dele som fedtenden eller på mere dansk endetarmen skal man til højværdimarkederne i Sydstaterne i USA og i Frankrig for at gøre til en god forretning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle