FirstFarms udvider: Satser stort på svin

Fra næste år bidrager svin med næsten halvdelen af selskabets omsætning.

På under halvandet år er det danske aktielandbrug Firstfarms gået fra ikke at have et eneste svin til at have 2.500 søer, producere 72.000 smågrise og sælge 72.000 slagtesvin fra staldanlæg i to lande.

Adm. direktør Anders H. Nørgaaard, FirstFarms, fortæller, at omsætningen fra svineproduktionen næste år lander i omegnen af 125 mio. kr., og at den dermed kommer til at sætte tydelige spor i regnskabet med næsten halvdelen af omsætningen.

»Så sent som i mandags overtog vi det danskejede Tjekkiet Invest A/S, som vi har købt for 60 mio. kr. Og sidste forår købte vi Dan-farm Holding A/S i Ungarn, (der også var danskejet, red.)«, fortæller Anders H. Nørgaard.

Produktionen i Ungarn omfatter 2.500 søer og salg af 72.000 smågrise på lokale markeder. I Tjekkiet fedes 72.000 smågrise op til slagtesvin. Der hører ikke jord til landbruget i Ungarn, mens der i Tjekket er 1.150 hektar, hvor FirstFarms ejer de 929 hektar.

Strategi om vækst

Købet af de to svineproduktioner er et led i den strategi, selskabet vedtog for fem år siden, om at skabe vækst og indtjening ved at gå ind i produktion af enten svin eller en anden animalsk produktion.

Anders H. Nørgaard regner med, at de nye investeringer vil bidrage med afkast, der ligger tæt på ti procent fra svineproduktionen og cirka fem procent fra jorden plus en eventuel værdistigning.

»Vi er nu i mål med strategien, og vi har ingen aktuelle planer om nye køb. I stedet skal vi nu konsolidere vores platform«, siger Anders H. Nørgaard.

Svineproduktionen i Tjekkiet ligger kun en tímes kørsel fra markbruget i Slovakiet, og han forventer, at der er nogle administrative og ledelsesmæssige synergier, ligesom korn fra Slovakiet, som ikke opnår brødkvalitet, kan køres til Tjekkiet og bruges som foder til slagtesvinene.

På lidt længere sigt er der måske også en idé i at køre de 72.000 smågrise fra Ungarn og fede dem op i staldene i Tjekkiet, hvor der lige netop er kapacitet til at fede 72.000 svin op.

»Der er kun fem timers kørsel mellem vores svineproduktioner i Ungarn og Tjekkiet. Men i dag er prisen på smågrise i Ungarn så god, at det ikke kan betale sig at fragte dem til Tjekkiet«, siger Anders H. Nørgaard.

Tre udviklinger

Som tre ekstra muligheder for udvikling ejer FirstFarms byggegrunde i Ungarn, hvor der er tilladelse til bygge stalde med plads til 4.000 søer og produktion af smågrise. Og i Rumænien er en tilladelse til produktion af omkring 65.000 slagtesvin på trapperne.

»I Slovakiet har vi desuden mulighed for at optimere på antallet af køer og på selve mælkeproduktionen med nye ensilagesiloer«, siger han.

Faktaboks

FirstFarms - nu i fire lande

  • Ejer 6.200 hektar. Dyrker 18.500 hektar
  • Landbrug i Rumænien, Slovakiet, Ungarn og Tjekkiet
  • 2.700 køer plus ungdyr i Slovakiet
  • 2.500 søer og produktion og salg af 72.000 smågrise i Ungarn
  • Produktion af 72.000 slagtesvin i Tjekkiet
  • Cirka 3.000 aktionærer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle