Fischer Boel ønsker sig frihandel i fødselsdagsgave

Mariann Fischer Boel fylder 70 år og flytter fra Østergård til et hus i Kerteminde.

70 Når den tidligere venstrepolitiker, Mariann Fischer Boel, på mandag, 15. april, fejrer sin 70-årsfødselsdag, er det ikke en helt almindelig ønskeseddel, hun har skrevet.

»Mit største ønske er en friere verdenshandel,« siger hun, og sætter sin lid til bilaterale aftaler »nu hvor Doha er død.« (Dohaaftalerne er frihandelsaftaler, red.)Der er stadig masser af politisk vigør i Mariann Fischer Boel, der dog har forsøgt at lægge opgaver vedrørende landbruget fra sig, efter hun for tre år siden sluttede karrieren på dens højdepunkt som landbrugskommissær i EU.

»Man skal ikke blande sig, når man er holdt op,« siger hun, men sørger stadig for at holde sig underrettet om landbruget via tidsskrifter og gode kilder i Bruxelles.

Og hun savner flere visioner med den nye EU-reform.

»Hvis man undtager alle, der får mindre end 5.000 euro, for besparelser, er der ikke mange om at betale gildet,« siger hun, og tilføjer, at hun er glad for, at hendes efterfølger som kommissær ikke rystede på hånden, da det gjaldt om at droppe mælkekvoterne.

I dag er hun glad for, at hun arbejdede som kommissær i en periode, hvor hun kun skulle finde flertal i ministerrådet.

»Jeg kunne tage hen i parlamentet, lytte til dem, klappe dem på hovedet og gå hjem og lave det, jeg blev enig med ministrene om,« siger hun.

Lang politisk karriere

Bag hende ligger en lang politisk karriere, der startede i Munkebo kommunalbestyrelse. I 2001 blev hun fødevareminister i Foghs første regering og karrieren kulminerede i 2004, hvor hun blev landbrugskommissær i EU. Her gennemførte hun reformer, der skulle sikre en markedsorienteret produktion af fødevarer. Der var stor opbakning i kommissionen, men det var, som hun selv udtrykker det, ikke alle i parlamentet, der syntes hun var verdens bedste.

»Mange synes, at det skal være som det er, men med lidt flere penge,« siger hun.

Flytter hjemmefra

Mariann Fischer Boel benytter den runde dag til at flytte fra Østergaard, godset, hun har arvet efter forældrene.

»Så kan de unge flytte ind i hovedbygningen, så børnene kan huske den som deres barndomshjem,« siger hun.

Selv flytter hun og gemalen Hans i hus i Kerteminde.

»Det er lidt længere, end at vi kan kigge hen til hinanden,« siger hun, men regner med at der stadig bliver bud efter dem til børnebørn og markarbejde.

Mariann Fischer Boel har også stadig gang i bestyrelsesposter, bl.a. på Aarhus Universitet og i erhvervslivet.

»Så kommer jeg også hjemmefra, så jeg ikke får kuller,« siger hun.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle