Fjerkræformænd frygter konkurser: Flere er allerede stoppet på grund af dårlige priser

Bytteforholdet mellem udgifter og indtjening hos både kyllinge- og ægproducenterne har sjældent været dårligere, og det har allerede fået flere producenter hos Danpo til at sige stop.

Det dårlige bytteforhold giver lige nu dybe panderynker hos både slagtekyllinge- og ægproducenter.

Kraftige stigninger på både foder- og energipriser samt noteringsfald på grund af fugleinfluenzapandemien har gjort det dyrere at producere æg og kyllinger, end hvad producenterne bliver betalt.

»Vores bytteforhold er mere end almindeligt udfordret. Jeg håber, at tallene vil rette sig i den kommende tid – ellers frygter jeg, at vi ser kolleger, der må dreje nøgle om«, siger næstformand i L&F Fjerkræ Jens Skovgaard-Jensen på torsdagens Fjerkrækongres i Vingsted.

Lige nu mangler ægproducenterne mellem 12-15 øre pr. æg, påpeger en frustreret tilhører fra salen.

Flere er stoppet

Også hos slagtekyllingerne mangler der indtjening, for at produktionen kan løbe rundt. Det bekræfter formand for producentforeningen Prodan hos Danpo, Kim Uglebjerg, der selv har egen slagtekyllingeproduktion ved Ansager.

»Jeg tror aldrig, jeg har set så dårligt et bytteforhold i de over 20 år, jeg har været med. Det er helt ekstremt«, siger han.

Derfor er også fem-seks producenter, der er stoppet hos Danpo i den seneste tid, fortæller han. Danpo har dermed omkring 50 producenter tilbage.

»Vi har en kattelem i vores kontrakt, der tillader, at vi kan stoppe, hvis forholdene har været noget skidt i 12 måneder«, siger Kim Uglebjerg, der forklarer, at nogle af de producenter, der er stoppet, er nogle, der havde overvejet at stoppe inden for et par år alligevel, men at priserne nu er så dårlige, at de har valgt at stoppe før.

»Og andre har simpelthen, fordi økonomien er så dårlig, og måske fordi de var trætte af slagteriet, taget chancen for at komme ud af kontrakten og skifte slagteri«, siger Kim Uglebjerg, der bekræfter, at HKScan lige nu giver næsten 40 øre mere pr. kylling, men at Danpos leverandører også forventer at nå samme prisniveau.

Lange udsigter til bedring

Fra den genvalgte næstformand i L&F Fjerkræ, Jens Skovgaard-Jensen, lyder det, at det meste af prisnedturen kommer fra ’udefrakommende faktorer’.

»Vi har desværre ingen knapper at skrue på for at reducere dem«, siger han.

Det tilslutter Kim Uglebjerg sig, og han frygter endda, at der kan gå længe, før priserne har rettet sig.

»Jeg tror ikke, det bliver meget bedre i år, for det ligner, at foderpriserne bliver oppe. Og det er en udfordring, for så står folk ikke i kø for at lave kyllinger, men vi mangler kyllinger«, siger Kim Uglebjerg, der hentyder til, at Danpo med sin omlægning til langsomtvoksende kyllinger producerer færre kyllinger om året, og dermed stiger produktionsomkostningerne pr. kylling på slagteriet. Han påpeger dog, at han trods udfordringerne fortsat er glad for at lave den langsomtvoksende kylling, som Danpo har satset på i de seneste år. Omkring 80 procent af Danpos producenter laver nu den langsomtvoksende kylling Ranger Gold.

Faktaboks

Fjerkrækongres med store emner:

  • Torsdag og fredag var der årsmøde og Fjerkrækongres for L&F Fjerkræ i Vingsted Hotel og Konferencecenter ved Vejle.
  • Over 300 deltog i kongressen, og det er rekordstor tilslutning.
  • Blandt emnerne, der blev diskuteret både på scenen og blandt deltagerne, var det dårlige bytteforhold, der presser både slagtekyllinge- og ægproducenternes indtjening, klimaindsatsen og den kommende CO2-afgift, brystbensbrud og dyrevelfærdsdebatten og selvfølgelig fugleinfluenzaen, som der var flere oplæg om.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle