Fleks fra sol- til jordvarme sparer el

Victor Energy kombinerer jordvarme med solfangere, så el-forbruget minimeres om sommeren.

Det er en god ide at kombinere forskellige teknologier som jordvarme, solvarme med mere. Men det skal også virke, og derfor har Victor Energy ved Hemmet udviklet en hyldevare, som kan sættes op alle steder.

»Vi har lavet en kombination af jordvarme og solfangere, som vi ved virker,« siger indehaver Morten Petersen.

Problemet er, at hvis man blot vælger komponenter hist og pist, skal man være meget dygtig for at kombinere tingene rigtigt, så energien udnyttes bedst muligt. Det kan koste dyr tid - eller endnu værre: gøres forkert.

»Vi gør det med nyudviklede styringer, der ikke tidligere har været i handelen. De sikrer minimal brug af jordvarmen, så den kun bliver brugt, hvor solfangeren ikke kan levere nok,« forklarer han.

Større effektivitet

Det er en kombination af Baxi varmepumper og Consolar solfangere, som Morten Petersen står bag og også har installeret i sit eget hjem. Solfangerne producerer varmt vand og gemmer det i en stor beholder.

»På den måde får vi en jævn drift på systemet i forhold til, hvis der ikke havde været en beholder,« siger han.

Solfangerne kan forsyne systemet alene cirka fem måneder om året, nemlig i sommerhalvåret, hvor den strømforbrugende jordvarmepumpe stort set ikke kører. Solfangerne udnytter solens stråler bedre end solpaneler, der producerer strøm. Det betyder, at så længe, man kan udnytte den varme, er det mere effektivt.

I vinterhalvåret, når forbruget ikke blot er varmt vand men også varme stuer, sørger jordvarmeanlægget for at supplere.

»Men vi får stadig noget varme fra solfangerne om vinteren,« siger Morten Petersen.

Rent faktisk har han også solpaneler under den gamle nettomålerordning, så den strøm han bruger er til en lav pris. Men de nuværende ordninger med timeafregning er ikke så gunstige længere. Derfor anbefaler han nu først og fremmes kombinationen af jordvarme og solfangere, der laver varmt vand.

Selv har han en 21 kW varmepumpe og 14 kvadratmeter solfangere til at opvarme et 450 kvadratmeter stort hus.

»Vi sparer selv 60.000 kr. årligt i forhold til olie,« siger han og peger på, at det giver en tilbagebetalingstid på mindre end ti år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle