Flere bør bruge futures

Sælg din afgrøde i høst, og køb en future på samme mængde. Så følger du markedet, men slipper for at betale for svind, lagerleje og afrensning.

Forklar kort princippet i en future.

En futurekontrakt er en aftale om køb eller salg af en vare til en given pris om f.eks. seks måneder. Stiger prisen på futurekontrakten i de seks måneder, får ejeren af futurekontrakten en gevinst. Omvendt hvis den falder.

Hvor udbredt er futures?

Det er stadig ikke særlig udbredt. Forklaringen kan være, at det fik en dårlig start i Danmark, fordi nogle landmænd gearede deres forretning gennem futures og desværre tabte penge.

Hvad koster det at anvende?

Det koster 20 øre pr. hkg. Dermed bliver det også mest relevant, når man forventer store prisudsving.

Hvem kan have gavn af at bruge futures?

Det vil være oplagt for en planteavler, der sælger sit korn i høst. Han får likviditet, når han sælger, og slipper for at betale svind, lagerleje og afrensning, men med en future kan han genkøbe den samme vare, han har solgt, og dermed følge markedet op. På den måde bliver det et likviditetsværktøj.

Er der faldgruber ved futures?

Man skal være opmærksom på, at det fysiske marked og futuremarkedet ikke følger hinanden fuldstændigt, men kun med omkring 85 procent parallelitet. Det er særligt i abnorme høstår som f.eks. 2018, at der opstår store afvigelser.

Hvor kan man i praksis handle futures?

Det er ret begrænset. Jyske Bank og Saxo Bank tilbyder det begge til deres kunder, og har udmærkede platforme at gøre det på. Det kræver, at man er kunde i en af de to banker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle