Flere banker vil låne til landbruget

Mens Sparbank Skive åbner for nye landbrugskunder, kigger Sparekassen Hobro seriøst på op mod 30 nye landbrugskunder. Andre banker vil også låne ud til eksisterende kunder.

En række banker melder sig nu venligstemte over for økonomisk sunde landbrugskunder, der vil låne penge. Det sker, efter en række landboforeninger i sidste udgave af LandbrugsAvisen efterlyste større lyst fra bankerne til at låne ud til økonomisk stærke landmænd.

I starten af maj åbnede Sparekassen Hobro op for pengekassen, og nu følger Sparbank Skive i kølvandet forudsat, at det er økonomisk sunde landbrug, forstås.

"Det handler om at sprede risikoen, og vi har ikke rigtig nogen risiko i landbruget. Derfor kan vi godt tage nogle hundrede millioner på landbruget, uden det bliver skævt for os," siger Bent Jensen, bankdirektør i Sparbank Skive, hvor landbruget i 2010 udgjorde to procent af det samlede udlån på omkring otte mia. kr.

To håndfulde

Allerede i løbet af første halvår har banken da også overtaget landbrugskunder fra andre banker. Bent Jensen kan ikke det eksakte tal men mener, at det ligger omkring to håndfulde.

Samtidig er han også åben for en ung landmand, der har dokumenteret, at han har erfaring i landbruget, og som ønsker at starte op selv. Dog vil banken grundlæggende ikke sætte alle pengene hos én landmand.

"Vi kan måske godt tage 200-300 mio. kr. Men vi vil helst fordele det. Vi er ikke interesseret i tre bedrifter på 100 mio. kr. hver. Vi vil gerne sprede risikoen," siger Bent Jensen.

Dermed kan Sparbank Skive godt forvente, at den inden længe bliver kontaktet af landmænd, som ønsker at låne penge. Det er i hvert fald erfaringen fra Sparekassen Hobro, der i starten af maj fortalte til LandbrugsAvisen, at banken er villig til at tage nye landbrugskunder ind. Siden har banken modtaget henvendelser fra hele landet og behandler lige nu 25-30 seriøse henvendelser.

Forventer aftale

"Jeg vil da være optimistisk og tro, at det her giver os fem-ti nye landbrugsbedrifter af en pæn størrelse, det tror jeg da helt klart, at det gør," siger Per Sønderup, adm. direktør i Sparekassen Hobro, der allerede mener at have tre af dem på plads.

Også i Djurslands Bank, der havde 13,5 procent af alle udlån til landbruget i 2010, er man villig til at låne ud til landbruget - dog hovedsageligt eksisterende kunder.

"Af risikomæssige årsager har vi en politik om, at en branche må maksimalt udgøre 15 procent af vores samlede portefølje. Så rent strategisk har vi en grænse for, hvor meget landbruget kan vokse hos os, men den grænse er vi ikke helt nået endnu," siger Ole Selch Bak, bankdirektør i Djurslands Bank.

Dog er det begrænset, hvor mange af bankens landbrugskunder, der har henvendt sig for at låne penge til at udvide.

"Der er nogle enkelte, som efterspørger til udvidelser, og dem siger vi ja til, hvis de kan bære sådanne investeringer og har en rentabel drift eller kan få det," siger han.

I Vestjysk Bank er man dog lidt mere forsigtig men afviser ikke at låne penge ud til landbruget.

"Hvis det er en, der er i vores bøger, og vi kender kunden ud og ind, og kender ham som en dygtig og ræsonnabel landmand, så skal tingene jo hænge sammen, for at han kan fortsætte med at være det," siger Frank Kristensen, adm. direktør i banken.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle