Flere barrierer ved overgang til økologigrise

Det tager omkring to år at gå fra konventionel til økologisk svineproduktion, men regler fylder ikke for dem, som er skiftet, påpeger landskonsulent Tove Serup.

Inden man lader sig besnære af de aktuelle høje tillæg, der præger økologisk svineproduktion, og giver sig i kast med at producere økologiske grise, så skal man kende de regler og mekanismer, som gælder inden for denne produktionsgren.

Men det er også af afgørende betydning, at man væbner sig med en god portion tålmodighed. Et skift fra konventionel til økologisk svineproduktion tager nemlig typisk fire år, måske to, hvis det går ekstra hurtigt.

»Konventionel og økologisk svineproduktion er som to forskellige planeter, hvor man blandt andet skal have et helt andet fokus på plantedelen, hvis man bliver økolog. En omlægning til økologi tager typisk to-fire år,« vurderer Tove Serup.

Regler for økologi fylder i starten

Hun fastslår dog, at regler ikke skal afholde nogen fra at give sig i kast med økologisk svineproduktion.

»Reglerne for økologi fylder meget i folks bevidsthed, men de er ikke så slemme. I starten fylder reglerne, men hurtigt bliver de en del af hverdagen,« påpeger hun og understreger, at den økologiske svineproduktion er en stærk enhed, hvor de forskellige aktører bakker hinanden op.

»Vi spiller i meget høj grad sammen. Det er forskningen, rådgivningen, Udviklingsselskabet for Husdyr på friland og svineproducenterne. Det er et super team, som står klar til at hjælpe dem, som ønsker at gå i gang med økologi,« siger hun.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle