Flere kødkvægkalve overlever fødslen

Færre kødkvægkalve dør under fødslen, viser ny årsstatistik.

Årsstatistikken fra Dansk Kødkvæg byder i år på særligt én god nyhed: Flere kødkvægkalve overlever fødslen!

Der er et fald i antal dødfødte kalve både efter førstekalvskøer og ældre køer for stort set samtlige kødkvægsracer i Danmark.

Racerne Saler, Angus, Piemontese og Skotsk Højland har færrest dødfødte kalve ved førstekalvskøerne, og Saler indtager også førstepladsen ved ældre køer, idet ’kun’ 1,4 procent af kalvene er dødfødte.

Kælvningsstatistikken for ældre køer viser, at langt de fleste racer har færre end fem procent dødfødte kalve, som er et acceptabelt niveau, hvis man spørger Per Spleth, Seges, teamleder for landets kødkødkvægsrådgivere.

»Selvfølgelig ville det være at foretrække, at alle kalve overlevede, for kalvene er den eneste indtjening i kødkvægsholdet, når vi ser bort fra eventuelle indtægter for afgræsning. Men kan man holde sig under fem procent dødfødte kalve, er det acceptabelt,« mener Per Spleth.

Er man derimod over, bør man bruge ressourcer på at finde årsagen. Kvægrådgiveren nævner blandt andet mineraler og den generelle fodring som oplagte indsatsområder, hvis antallet af dødfødte kalve er for højt.

Flere kalve bør vejes

En lille malurt i bægeret er, at statistikkerne viser, at det langt fra er alle kalve, som vejes ved fødsel, selvom det vil gavne den danske kødkvægavl, hvis flere vejede kalvene. Det samme kan siges om indberetningen af fædre til kalvene. Også her er der potentiale for forbedringer.

Faktaboks

Her går det bedst

  • Kødkvægracen Saler indtager en suveræn førsteplads i kælvningsstatistikken.
  • Ved racens førstekalvskøer dør kun 1,1 procent, mens det er 1,4 procent ved ældre køer

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle