Flere spæde tegn på mælkepriser i bedring

I Storbritannien stiger mælkepriserne om end fra chokerende niveauer. Samtidig falder indvejningen i Europa. Spørgsmålet er, om og hvornår det vil sende priserne op.

Det har været rygtet, udskudt, rygtet, udskudt og rygtet. Mælkeprisernes bedring er længe ventet og hårdt tiltrængt.

I flere måneder har den anerkendte analyseenhed i hollandske Rabobank vurderet, at en bedring først vil indtræde i første halvår af 2017, men nu bløder global strateg Kevin Bellamy op:

»Der er flere tegn på bedring. Efteråret vil ikke blive så slemt som de sidste måneder,« udtaler han og påpeger, at mælkeproduktionen er faldet hurtigt i store dele af verden og, at efterspørgslen holder sit niveau.

»Jeg talte med en opkøber, der fortalte, at de nu var nødt til at lave længerevarende kontrakter, fordi de forventer, at priserne vil stige. Det er med til at øge efterspørgslen, og forventningerne til priserne stiger,« forklarer strategen.

En egentlig normalisering af priserne forventer han dog stadig først i første halvår af 2017. Det skyldes, at der stadig er store lagre af pulver i EU og ost i USA, der skal konsumeres.

Prisstigninger i UK

I England mærker landmændene i landets mindre mejerier allerede nu en bedring.

»Der er lys for enden af tunnellen, men vi er langt fra en egentlig genopretning,« fortæller den britiske mælkepris-analytiker Ian Potter.

Flere mindre mejerier har den seneste uge sat deres priser op med helt op til 40 øre.

»Det er bestemt positivt, men det skal bemærkes, at de ofte kommer fra ekstremt lave niveauer på 17 pence pr. liter (1,50 kr./liter red),« siger han.

Årsagen til det britiske markeds bedring er ifølge analytikeren, at landmændene har mindsket produktionen som følge af de lave priser. I juli lå briterne hele 11 procent under sidste års indvejning.

Onsdag meldte Arlas danske bestyrelsesmedlem Torben Myrup, at indvejningen herhjemme også er faldet.

»Vi kan se, at indvejningen på mælk falder mere end den prognose, vi har lavet,« udtalte han uden dog at konkretisere, om det var i forhold til Arlas reviderede prognose fra juni.

Arla fastholdt for tredje måned i træk mælkeprisen på 183 øre/kg - den laveste pris i mere end syv år. Markedsberetningen var dog svagt optimistisk.

»Udsigten for de kommende måneder er stabil med en positiv trend,« lød det.

Faktaboks

Horrible mælkepriser

  • Britiske mælkepriser har været langt værre end i Danmark
  • Enkelte har for såkaldt B-mælk fået helt ned til 0,52 kr/liter
  • En gruppe landmænd fik i juni 1,05 kr/liter for al deres mælk. Nu er grossisten konkurs

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle