Flot majs-høst i sigte

Udbytterne tegner godt, men kun 30 procent er høstet indtil nu.

Majshøsten tegner godt. Rigtig godt nogle steder.

"Vi har hørt om meget store udbytter op til 18.000 FE pr. hektar," siger chefkonsulent Bo J.M. Secher, Landbrugsrådgivning Syd.

Så sønderjyderne der ellers har været hårdt ramt på kornhøsten har formentlig noget at se frem til.

I gennemsnit vurderer Bo J.M. Secher majshøstens størrelse til cirka 14.000 FE pr. hektar, men det er også 20 procent mere end normalt.

30 procent høstet

Det er dog stadig tidligt at give et endeligt bud på høstens størrelse. På landsplan er i underkanten af 30 procent af majsarealerne høstet. Derfor holder mange af LandbrugsAvisens kilder sig tilbage med at gætte på høstens størrelse. Alligevel peger alle undtagen en på, at majshøsten bliver større end normalt.

"Umiddelbart ser det godt ud med pæne kolber og gode kerner i kolberne," siger planteavlskonsulent Bent V. Hansen, Sydjysk Landboforening.

Flere fortæller, at majssnitterne holder klar og brummer i maskinhusene, og når de ikke er kørt endnu, er det fordi tørstofprocenten stadig er for lav.

"Det gælder især de sidst såede arealer," siger Bent V. Hansen.

Hos Hedens og Fjordens Landbrugscenter har man indtil videre høstet cirka 11 procent af majsen. Det drejer sig om de tidlige sorter, mens de sildige sorter ikke er klar.

"Tørstofprocenten er simpelthen for lav endnu," siger planteavlskonsulent Kristian Elkjær.

29-33 procent tørstof

Majsen skal høstes, når tørstofprocenten er 29-33.

"Det er, når man klemmer på de mellemste kerner i kolben og netop med stort besvær kan klemme en dråbe ud," siger landskonsulent Martin Mikkelsen, Landscentret Planteproduktion.

Man skal ikke lade sig narre af, at majsmarkerne er grønne i år. Man skal ud og klemme kerner for at bestemme tørstofprocenten. Høster man grønne marker med 29-33 procent tørstof i kernen, risikerer man lidt saftafløb. Det er ikke det store problem, fordi sukkerindholdet er lavt nu, men man skal være opmærksom på, at saftafgivende ensilage ikke må opbevares i marken.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle