Foder- og kødpris afgør slagtetidspunkt

Vejning af slagtekalve er vigtigt, så de sendes til slagtning på det mest optimale tidspunkt.

Det er bøvlet og tager tid, kan nogle finde på at indvende mod at veje deres kalve, før de sendes til slagtning.

Men tiden er godt givet ud, mener rådgiverne i DLBR Slagtekalve, som har oplevet en kedelig trend de senere år: Færre og færre vejer kalvene inden slagtning.

Men den prioritering kan blive dyr.

Hvis man sender dyr til slagtning efter alder og samtidig ikke har fastlagt det optimale afgangstidspunkt, kan der være mange penge at hente ved at blive en del skarpere.

Flere eller færre kg

For producenter af Dansk Kalv gælder, at kalvene skal veje mellem 180 og 240 kg slagtet for at blive godkendt til konceptet.

Om man skal satse på at slagte kalvene, så snart de kan veje 180 kg slagtet, eller vente indtil de kan veje op mod 240 kg slagtet, afhænger af noteringen på kalvene og prisen på foderet.

Rådgiverne i DLBR Slagtekalve har foretaget flere beregninger med udgangspunkt i forskellige foder- og kødpriser. Disse kan ses på landbrugsinfo.dk.

Et af eksemplerne viser blandt andet, at det kan betale sig at øge slagtevægten fra 190 til 200 kg, hvis foderet koster 1,70 kroner pr. foderenhed, og kødprisen er 27,5 kroner pr. kg.

Er foderprisen derimod 1,90 kroner pr. foderenhed og kødprisen 25,5 kroner pr. kg, er det økonomisk set ufordelagtigt at øge slagtevægten fra 190 til 200 kg.

Lignende beregninger kan ses for produktionen af ungtyre.

Antallet af kalve skal tilpasses

Vælger man at ændre den optimale slagtevægt, bør man dog have for øje, at den resterende produktion skal tilpasses dertil. Skal kalvene eksempelvis slagtes ved en lavere vægt end hidtil, kan der produceres flere kalve pr. staldplads, hvis miljøtilladelsen ellers tillader det.

Under alle omstændigheder gælder det, at vejning af kalvene før slagtning er afgørende for at slagte dem på det rette tidspunkt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle