Skal foderforbruget ned hos slagtesvin, skal foderet formales fint. Men sundheden bestemmer, hvor fint foderet kan formales, før der kommer sundhedsmæssige problemer, mener dyrlæge.
"Der er besætninger, der formaler foderet så fint, at 80-90 procent af kornet er under én millimeter, og de har ikke sundhedsmæssige problemer."
Sådan lyder det fra dyrlæge Michael Agerley, Svinevet i Haderslev.
Gennem sin deltagelse i Dansk Svineproduktions projekt "+25 kr." er han blevet meget opmærksom på formalingsgradens betydning for foderforbruget.
"Man skal være opmærksom på, at så fin en formalingsgrad kræver, at man hele tiden har fokus på møllens sold og på fugtudviklingen i anlægget," siger han.
Når soldene begynder at blive slidte eller når kornet er fugtigt, kniber det nemlig med at holde formalingsgraden. Dermed bliver foderet grovere.
"Jagter man et foderforbrug i nærheden af 2,50 FE pr. kg tilvækst, så kræver det at man formaler sit foder så fint, som det i praksis kan lade sig gøre," mener Michael Agerley.
Sundhed
For år tilbage var man nervøs for, om fin formaling af kornet ville betyde ringere mavesundhed, men det har Michael Agerley ikke erfaret.
"Sunde besætninger, der formaler foderet fint, har ikke flere problemer med mavesår end andre besætninger," lyder hans erfaring.
Derimod kan mavesår godt være tegn på, at man har andre sygdomme, for eksempel PMWS eller PRRS, i sin besætning, men disse sygdomme løser man ikke ved at grovformale sit korn.
"Det er rigtig dyrt at gøre sit foder grovere, så jeg opforder til at man løser sygdomme på anden vis end ved at øge formalingsgraden," siger han og anbefaler at besætningsdyrlægen løbende kontrollerer mavesundheden ved hjælp af obduktioner og USK, indtil den optimale formalingsgrad i besætningen er fundet.
Om baggrunden for at sygdomme kan give mavesår siger dyrlægen:
"Det skyldes ifølge min vurdering, at sygdomme ændrer grisenes ædemønster og på mavesækkens slimsekretion, som dermed bliver mere modtagelig for mavesår."
Følgesygdom
Mavesår optræder derfor hyppigt som en følgesygdom til specielt virussygdomme.
Michael Agerley konkluderer, at sunde besætninger skal formale foderet så fint, som sundheden tillader det.
"Dog kan besætninger med simple tørfoderautomater opleve en reduceret ædelyst, hvis foderet bliver for melet. Derfor anbefaler jeg hellere automater hvor foder og vand blandes i krybben, " siger han.