Foderstofferne snupper prisstigninger på kalvekød

De ekstra penge for kalvekødet får hurtigt ben at gå på, fordi omkostningerne er steget nærmest lodret.

Det er en stærkt begrænset andel af de danske kalveproducenter, som kan sule sig godt og grundigt, fordi kødpriserne netop nu er de højeste i syv år.

Det er vurderingen fra Mogens Larsen, slagtekalverådgiver og indehaver af rådgivningsvirksomheden Slagtekalverådgivning Aps.

»Den gruppe, der tegnede foderkontrakter ved årets start, står rigtig godt nu. Men de kan nok tælles på én hånd, for resten lyttede til analytikerne, der spåede, at foderet ville falde. Det gjorde det så ikke«, lyder det med ærgrelse fra Mogens Larsen.

Ved årskiftet kunne en 17 procents kalveblanding købes til 1,9 kr. pr. kg. Nuværende dagspris er 2,4 kr. pr. kg, fortæller Mogens Larsen.

»Vi taler meget om, at kødpriserne er historiske. Men det er foderpriserne så sandelig også«, bemærker han.

Ved en foderpris på 1,9 kr. pr. kg kan dækningsbidraget pr. kalv ligge på den pæne side af 2.000 kr. En foderpris på 2,4 kr. pr. kg vil reducere dækningsbidraget til 1.300-1.400 kr. pr. kalv.

2021 bliver fint

Hos kalveproducent Rasmus Alstrup ved Videbæk er de nye foderpriser ikke slået igennem endnu. Han er dog begyndt at forhøre sig om foderpriser, og hvis han skulle købe i dag, ville foderomkostningen pr. kalv stige med 900 kroner i forhold til den kontrakt, han stadigvæk har.

»Kødet er nok steget godt 700 kroner, så det efterlader ikke noget ekstra til mig. Mit regnskab for 2021 bliver bedre end for 2020, fordi vi har fået prisstigninger på kødet og kører med gamle foderkontrakter. Men budgettet for 2022 bliver nok ringere end 2020«, vurderer han.

Foruden at ønske faldende foderpriser håber den vestjyske kalveproducent også på, at den nuværende notering for kalvekød kan blive den nye normal, hvorfra kødprisen kan stige eller falde.

»Når jeg spørger slagterierne, siger de, at de oplever forbedret afsætning af kalvekød i detailhandlen. Der er en større interesse for vores produkt end for år tilbage. Det håber jeg kan betyde, at vi får en ny normalpris«, siger Rasmus Alstrup, der selv forventer at levere 4.100 kalve til slagtning i år.

Gå kort

Hos Mogens Larsen er håbet også, at kødet kan holde det nuværende prisniveau, og at foderprisen vil falde. Den erfarne rådgiver råder netop nu sine landmandskunder til at handle helt kort og købe foder til dagspriser.

»Lige nu kan foderstofferne ikke skaffe korn. Der er simpelthen ikke noget på lager, men man forudser, at der kommer korn efter nytår. Det kan betyde prisfald«, vurderer Mogens Larsen.

Han peger samtidig på, at foderpriserne historisk set er steget i trappetrin, men faldet med elevatorfart.

Mogens Larsen forventer også, at de nuværende priser på foder vil få den konsekvens, at nogle svineproducenter vil afholde sig fra at opfede grise, fordi svinekødsprisen samtidig er lav. Det vil reducere efterspørgslen efter foder og danne grobund for prisfald.

Faktaboks

God handel med okse- og kalvekød

  • Siden nytår har noteringen for okse- og kalvekød mere end genvundet terræn i forhold til før coronakrisen.
  • For slagtekalveproducenterne betyder det eksempelvis, at prisen for en kalv i formklasse tre og med slagtevægt på 200 kg er løftet cirka 760 kr. pr. dyr.
  • I denne uge opjusterede Danish Crown Beef sin notering for oksekød (kvier, stude og køer) med yderligere 50 øre pr. kg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle