Fodrer sig til topydelse på fornemmelser og erfaring

Bjarne V. Hansen bruger ikke decideret rådgivning og tager heller ikke foderanalyser. Alligevel er hans køer landets højstydende.

Man går forgæves, hvis man giver sig til at lede efter foderplaner og foderanalyser hos familien Hansen ved Spjald i det vestjyske.

Til gengæld går man ikke forgæves, hvis man leder efter en familie, som elsker køer og tiden med dem. Ej heller i jagten på gode køer går man forgæves. Besætningen på godt 200 køer er i år landets højestydende.

En ydelsesstigning på 1.500 kg mælk i kontrolåret er Bjarne Hansens forklaring på, at besætningen i år blev nummer et.

»Køerne gav en masse mælk i de første seks måneder, men er siden faldet en smule igen,« fortæller den vestjyske ko-mand, som luner sig ved, at køerne gav mest, da mælkeprisen var på sit højeste.

Foderplanen er hemmelig

Selvom det er flere år siden, at Bjarne Hansen fik taget foderanalyser, har han efter eget udsagn godt styr på fodringen.

»Jeg fodrer på fornemmelse og erfaring, men opskriften får du ikke. Den kender kun køerne og jeg selv,« griner Bjarne Hansen.

Han røber dog så meget, at græsandelen er lidt højere end majsandelen, og herforuden får køerne en kraftfoderblanding designet til besætningen. En blanding som indeholder en del korn, fordi der er plads til ekstra stivelse i rationen.

Da køerne malkede mest, var der også HP-pulp på menuen.

»Det var et godt fodermiddel, som var med til at binde rationen sammen,« siger Bjarne Hansen, som ærgrer sig en smule over, at prisen på pulpen til gengæld var for høj efter hans mening.

»Hvis det kniber med at holde ydelsen, kan jeg måske blive nødt til at ofre penge på pulp igen,« funderer han grinende.

Ellers tilskriver han den høje ydelse stalden, den gode pasning og en portion vestjysk held.

Vil helst være med over det hele

Bjarne Hansen står selv for fodringen hver dag, og han er også at finde i malkestalden ved de fleste af dagens tre malkninger. Det samme er hustruen, Marianne, og parrets hjemmeboende børn.

»Jeg har det bedste overblik, hvis jeg selv er lidt med over det hele. Og familien vil så gerne hjælpe,« forklarer han.

Stalden fra 2010 med sand i sengebåsene er familien Hansens ønskestald med god plads og masser af luft.

Køerne starter laktationen ud på dybstrøelse i to-tre uger. Får en ko forhøjet celletal, flyttes den til et celletals-hold.

»Bortset fra celletalsholdet går alle køerne sammen og får tilbudt det samme foder. Det skal også være lidt enkelt,« siger Bjarne Hansen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle