Folkestemningen og retssagen mod staten vindes med faglighed og information

Af fmd. Ulrik Lunden, Foreningen for Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse (FFBG

I Viborg Kommune vil man sænke grænseværdien for nitrat i drikkevandet til 5-10 mg / liter. I

Aarhus Kommune vil forbyde brug af pesticider på 6-7.000 ha landbrugsjord. Det rammer mange landbrug, der ikke har mulighed for omlægning til økologisk drift, ligesom staldanlæg til f.eks. svineproduktion bliver værdiløse og skal erstattes sammen med produktionstabet.

Den danske lovgivning giver kommunerne ret og pligt til at fastsætte egne regler til beskyttelse af grundvandet i de såkaldte Boringsnære Områder (BnBO) med restriktioner på landmandens anvendelse af gødning og pesticider. Men den danske lov er efter vores vurdering i strid med EU-lovgivningen, og FFBG har derfor anlagt sag mod staten.

Det er vigtigt, at du som landmand løbende tjekker din e-boks for post fra kommunen om eventuelle indsatsplaner på din jord. Du skal til enhver tid gøre indsigelse og sende dit svar til kommunen, inden høringsfristen udløber. FFBG hjælper gerne hermed.

Gentage igen og igen

Ifølge vores gennemgang af GEUS`s oplysninger om sløjfninger af drikkevandsboringer skyldes ingen af de 97 danske pesticidsløjfninger de sidste 20 år landbrugets dyrkningsflade. (fig 1.) Alle pesticider skal nemlig være biologisk nedbrydelige, inden de forlader rodzonen. Det er vigtige budskaber, at kommunikere ud til befolkningen.

Det er positivt, at fmd. i Landboforeningen Midtjylland Frede Lundgaard Madsen i Landbrugsavisen d. 9. august går aktivt ind i Viborg-sagen. Det må dog bero på en misforståelse, at FFBG forsøger at vende folkestemningen med en retssag mod staten. Folkestemningen vinder vi med saglig og faglig information og ved at gentage budskabet igen og igen i alle medier. Herudover kommunikerer vi direkte til beslutningstagere - f.eks. har FFBG sendt personlig information til alle Folketingets politikere og samtlige Danmarks 2.800 byrådsmedlemmer.

I forhold til kritikken af FFBG’s retssag overser Frede Lundgaard Madsen, at en retssag er eneste mulighed for:

- at sætte embedsmænd i vidneskranken og flytte deres faglige fokus gennem knivskarpe spørgsmål

- at skabe uigendrivelig faglig dokumentation, som kan bruges både i og udenfor retssagen.

Ligesom i f.eks. gødningssagen er kommunikation og information er en integreret del af retssagssporet der leverer viden som imødegår den enkeltes usikkerhed, det EU-retlige retssikkerhedsprincip, og sætter den faglige viden på »juridiske formler«, som alle kan bruge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle