Fonde hitter som nyt koncept til jordkøb

På få år er flere fonde stiftet for at købe jord. Modellen tegner så lovende, at alle planlægger at udvide for millioner.

Samsøkologisk, Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, foreningen Andelsgaarde og Liv Salling.

Alle er de eksempler på nyere fonde eller foreninger, der køber jord til bortforpagtning til landmænd.

Og alle har de fart på med uvidelserne.

Samsøkologisk, der har et par års erfaring i at bortforpagte 29 hektar til to landmænd på Samsø, planlægger en større aktieemission.

»I dag har vi lige knap 5 mio. kr. i aktiekapital og er næsten selvfinansierende. Vi er nu i gang med en aktieemission, hvor vi skal skaffe 25 mio. kr. over de næste fire år«, forklarer fondens formand Bent Degn.

I Danmarks Økologiske Jordbrugsfond er direktør Kim Qvist helt ærlig omkring, at inspirationen til jordbrugsfonden kom fra samsingerne.

Også her har man fart på. Ud over fire ejendomme med i alt 160 hektar, der blev købt sidste år, er flere på vej.

»Vi forhandler om tre ejendomme fordelt på næsten 400 hektar. Vi forventer, at de alle er købt i første kvartal 2019«, forklarer han og tilføjer:

»Vi havde lovet vores aktionærer, at vores aktiekapital ville være ude at arbejde inden udgangen af 2020. Men som det ser ud nu, vil vi allerede inden sommeren 2019 have pengene ude at arbejde«.

I alt rækker de 26 mio. kr. i aktiekapital til omkring 600 hektarer, når finansiering via realkredit også anvendes.

Samtidig åbner Kim Qvist for, at der igen skal kunne tegnes aktier i fonden, der blev skabt af Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening i fællesskab.

»Vi har planer om endnu en runde, men arbejder også med muligheder for andre løsninger«, siger han og nævner Dansk Landbrugskapital og også pensionskasserne som mulige kommende partnere.

1.200 personer søger jord

I foreningen Andelsgaarde er konceptet anderledes, men formålet det samme: At sikre ejerskabet og tilknytningen til landbruget, naturen og jorden.

Her er modellen, at medlemmerne betaler 150 kr. hver måned, for så til gengæld at have en række muligheder for besøg og indflydelse på driften.

»Vi har nu over 1.200 medlemmer, og der tikker et eller to medlemmer ind om dagen. Vi kigger målrettet efter en ejendom, vi kan forpagte med forkøbsret«, fortæller Rasmus Willig, der er formand for Andelsgaarde, der fortrinsvis tæller medlemmer fra storbyerne.

Flere lokale på vej

Hos Bent Degn på Samsø tæller fonden aktionærer fra hele landet. Men han bliver også jævnligt kontaktet af interesserede.

»Vi har haft kontakt med nogle, der arbejder på noget på Bornholm og i Odsherred. Så der er flere fonde på vej. Det er jeg ret sikker på«, siger han.

»Jeg tænker, at vores måde er en måde at bevare det lokale ejerskab på. At beholde indflydelsen på lokale hænder. Og at få skabt vilkår, så vi kan hjælpe unge i gang«.

Faktaboks

Jordbrugsfonde:

  • Samsøkologisk. Stiftet i 2014. Aktiekapital knap 5 mio. kr.
Har to forpagtere med grøntsager og øko-ænder.
  • Danmarks Økologiske Jordbrugsfond. Stiftet i 2017. Aktiekapital på 26 mio. kr. Fire ejendomme, men udvider kraftigt.
  • Andelsgaarde. 1.200 medlemmer betaler 150 kr. årligt. Når der bliver købt en ejendom, skal medlemmerne betale 150 kr. månedligt.
  • Liv Salling. Stiftet 2016. Har fået donation på 4,9 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle