Fondes opkøb kan puste liv i landområderne

Livet i landdistrikterne kan blive rigere og sjovere, hvis fonde vil opkøbe og udleje små familielandbrug, vurderer lokalformand.

Der kan blive kortere mellem naboerne, og den lokale skole og børnehave kan få styrket sin berettigelse.

Sådan vurderer Claus Clausen, formand for LandboLimfjord, effekterne af, at fonde går ind og opkøber ejendomme og udlejer dem som små familielandbrug.

Det er netop ved at ske i Claus Clausens eget lokalområde, hvor Liv Salling Fonden har købt sit første landbrug med 40 hektar, og fonden har ambitioner om at købe yderligere 10-20 landbrug på længere sigt.

Og de skal være hjertelig velkomne, selv om fondes køb bryder med selvejertanken, erkender Claus Clausen.

»Det har en snert af andelstanke over sig, og hvis det kan give mere liv i landdistrikterne, må de hjertens gerne købe flere ejendomme. Landbrugets traditionelle opkøbsmetode med sammenlægning har nemlig ikke vist sig at give mere liv ude på landet«, siger Claus Clausen.

Større fællesskab

Som landboforeningsformand er Claus Clausen stærkt optaget af at skabe mere liv på landet.

»Først og fremmest skal vi arbejde for, at landmændene tjener penge. Men dernæst skal vi arbejde for, at der er liv i landområderne. Og netop livet derude presses hårdt, når folk flytter til byen, og skolen får færre børn og købmanden færre kunder. Det er en ond spiral, som vi skal hjælpe til at vende«, mener han.

Adspurgt om Liv Salling Fondens ambition om, at landmandsfamilier med fonden i ryggen skal kunne leve af eksempelvis 30 køer og 40 hektar, peger Claus Clausen på omkostningerne.

De skal barberes helt i bund, hvis en familie med mor, far og tre børn skal kunne leve af landbruget, mener han.

»Men det er bestemt ikke umuligt. Det handler jo ikke om, man har 500 eller 30 køer. Det handler om, hvad de rå tal i regnskabet viser«, mener han.

I forhold til finansiering peger Claus Clausen på, at ophænget til fonden formentlig er afgørende for, at ejendommen kan erhverves og forpagtes til en fornuftig pris.

»Man kan sikkert heller ikke udelukke, at investorer med sympati for tanken om små familielandbrug vil hjælpe fonden videre. Men de skal være hjerteligt velkomne. Vi har brug for al den hjælp, vi kan få, til at ejerskifte landbrug«, siger Claus Clausen.

Faktaboks

Småt er godt, mener Liv Salling Fonden

  • Grundtanken i Liv Salling Fonden er, at det er muligt at få en fornuftig ejerløn ved at drive et landbrug med eksempelvis 40 hektar og 30 køer.
  • Fonden vil bevise dette på gården Gl. Børsting, som blev købt i 2018. Her er 42 hektar og 30 jerseykøer, som skal levere økologisk mælk til Thise Mejeri. Dyrene skal opholde sig udenfor hele året med adgang til simple og billige læ-forhold. Der skal investeres minimalt i maskiner og teknik.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle