Foråret og formanden har bidt sig fast

Michael Brockenhuus-Schack blev landbrugets førstemand i et år præget af fusion, økonomisk krise og Grøn Vækst. I næste uge fylder han 50.

Når Michael Brockenhuus-Schack, formand for Landbrug & Fødevarer, om få dage fylder 50, har han allerede fået sin bedste fødselsdagsgave.

Den fik han i sidste uge, da regeringen og Dansk Folkeparti fremlagde den landbrugspakke, erhvervet havde ventet og håbet på i måneder.

Med pakken fik det hårdt pressede landbrug omsider medvind efter lange og kolde måneder med stigende frustrationer over økonomisk krise, Grøn Vækst og vandplaner, der truer med at lægge hele egne landbrugs-øde.

For Michael Brockenhuus-Schack er landbrugspakken en personlig sejr og det håndgribelige bevis på, at organisationens nye strategi "virker":

At det ikke handler om at buldre og råbe fra en ølkasse men om "strategisk kommunikation", som skaber reel forståelse for erhvervets vilkår og betydning.

"Vores linje bar igennem," konstaterede en glad formand, der også kaldte pakken kulminationen af Landbrug & Fødevarers politiske indsats til nu.

Langsigtet fokus

Oven i hatten fik landbruget en række ministres og centrale politikeres klare meldinger om, at landbruget med sin produktion og sine arbejdspladser er en værdsat og vigtig brik til at sikre det danske velfærdssamfund, og at regeringen nu er indstillet på at se nøje på erhvervets rammevilkår og konkurrencemuligheder.

Også det er en cadeau til den strategi, Michael Brockenhuus-Schack har svunget taktstokken for i Landbrug & Fødevarer siden sin tiltræden for 10 måneder siden.

Det er netop dét langsigtede fokus, Michael Brockenhuus-Schack i årevis har efterlyst - både internt og fra omgivelserne. Endda før han blev viceformand i Dansk Landbrug.

"Han følte, vi var for ufokuserede og havde behov for at arbejde mere målrettet og strategisk," siger et bestyrelsesmedlem, der på linje med mange andre roser Michael Brockenhuus-Schacks evner som politisk strateg.

"Vi har fået langt mere fokus på det langsigtede, ingen tvivl om det," siger en anden.

Kritik fra baglandet

Alligevel har det i de første måneder ikke skortet på kritik af både formand og ny organisation fra medlemsbaglandet.

Både formanden og apparatet har været heftigt kritiseret for at være usynlig, for lidt slagkraftig og med for lidt fokus på primærlandbruget.

Også formandens saglige stil har været genstand for debat: Nogle har kritiseret den sjællandske godsejer med en fortid i den finansielle sektor for at mangle "bondefornemmelse", for ikke at råbe højt nok, for at være for længe om at reagere på opståede kriser.

Kritikken har i perioder slidt synligt på den ærekære formand, der - som han selv tørt konstaterede det ved skæbnefællen adm. dir. Carl Aage Dahls 50-års fødselsdag - i lange perioder har tilbragt mere tid sammen med sin direktør end med sin familie.

Alligevel har han med stor standhaftighed holdt fast i den strategi, han tror på. Nu er kritikken stilnet af - og den har hele tiden været urimelig, vurderer bl.a. Lars Hvidtfeldt, formand for Landbrug & Fødevarers Tolvmandssektion.

Hård start

Han og andre peger på, at Michael Brockenhuus-Schacks debut som Landbrug & Fødevarers første formand har været mere end almindeligt udfordrende.

"Medlemmerne er sommetider lidt nogle skarn. Man kan ikke forestille sig en hårdere start end den, Michael har haft," siger Lars Hvidtfeldt.

Han minder om, at det er mindre end et år siden, landbruget gennemførte historiens største organisatoriske fusion - en kæmpe opgave og en enorm omvæltning, der har berørt stort set samtlige medarbejdere i landbrugets organisationer.

Samtidig er landbruget løbet ind i sin værste økonomiske krise i nyere tid. Og oven i det hele fandt regeringen så ud af, at den ville have Grøn Vækst.

"Man kan simpelthen ikke blive overdynget med flere arbejdsopgaver. Det er nærmest umenneskeligt," siger Lars Hvidtfeldt og tilføjer:

"Michael fortjener virkelig et kæmpe skulderklap. Både for landbrugspakken og for, vi er kommet så langt med Grøn Vækst."

Ny mand - ny stil

Det er han langt fra ene om at mene.

Mange peger desuden på, at det indiskutable stilskifte, der er sket i landbruget både på lederplan og i organisationen, er en makeover der passer til tiden, og at formanden, netop med sin "anderledes" baggrund, tilfører landbruget og dets organisationer noget tiltrængt nyt.

"Landbruget har altid haft gode ledere. Michael Brockenhuus-Schack signalerer med sin stil og fremtoning, at landbruget er på vej ind i nye tider. Han er en meget spændende ny formand for landbruget," siger Bjarne Laustsen, fødevareordfører for Socialdemokraterne.

Andre hæfter sig ved de personlige forskelle, der på godt og ondt er på den nuværende og den forhenværende formand: Hvor forgængeren, Peter Gæmelke, var impulsiv og temperamentsfuld, er Michael Brockenhuus-Schack privat, kontrolleret og diplomatisk, med dét diskrete præg af gentleman, der kan få andre til at spilde på dugen.

"Han er meget velovervejet og være velforberedt. Han ved , hvordan man opfører sig og hvordan man tackler en situation," lyder det let misundeligt fra et bestyrelsesmedlem.

Det positive personlige skudsmål holder også internt i Landbrug & Fødevarer, hvor formanden er vellidt og værdsat bl.a. for sin veludviklede humor og for sin høflige og venlige optræden over for alle.

"Han er et ordentligt menneske," konstaterer en medarbejder.

"Han er en moderne og meget professionel leder, der hellere vil vurderes på sine resultater end på, hvor hårdt han kan slå i bolledejen. Det har vi ikke været vant til i landbruget. Tilgangen til omverdenen er ændret, og det kan mærkes. Men det er resultaterne der tæller," siger et bestyrelsesmedlem.

christensen@landbrugsavisen.dk

Michael Brockenhuus-Schack fylder 50 den 20. april. Han er bortrejst på dagen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle