Forbered dig før du går i banken

Man skal have gode argumenter, hvis man skal gøre sig håb om at låne flere penge.

Mange landmænd har problemer med likviditeten, og i den situation er det meget vigtigt, at man er godt forberedt, før man går i banken. Det mener rådgivningschef Henrik Holm Andersen, Agrovi.

Hvis man er dårligt forberedt, eller man kommer med hatten i hånden, er der nemlig stor risiko for, at man får afslag på lån i banken.

Man skal først og fremmest erkende, at vi lever i en anden verden i forhold til før finanskrisen, hvor det var let at låne, og hvor bankerne først og fremmest så på egenkapitalen.

Likviditet

"Nu ser de på likviditet, likviditet og likviditet og først derefter indtjening og egenkapital," siger Henrik Holm Andersen.

I den forbindelse gør han opmærksom på, at man skal kunne dokumentere, at en manglende likviditet skyldes et dårligt bytteforhold og ikke dårlig effektivitet.

Man skal også gerne kunne dokumentere over for banken, at man gør en aktiv indsats for at optimere produktionen, og man skal synliggøre, hvad det er, man har gjort.

Lav en handlingsplan

Han opfordrer til at lave en handlingsplan for, hvad man har tænkt sig at gøre.

Heraf skal det fremgå, hvem der gør hvad, hvorfor, hvornår, og hvad man forventer at få ud af det.

Henrik Holm Andersen erkender, at han står ret alene med sine ideer om at lave handlingsplaner men fastholder, at det er en god ide, hvis man har tænkt sig at låne flere penge i banken.

Tilsvarende gælder med hensyn til budgetter. Han beklager i den forbindelse, at mange landmænd stadig opfatter det som noget, der kun bliver lavet for bankens skyld.

Tillid

Det kan også være et godt signal at sende til banken, hvis man for eksempel har en strategi for køb af foder eller salg af korn, eller hvis man ændrer strategi, mener han.

"Det handler meget om at få bankens tillid. Man skal sørge for at have en god dialog og holde, hvad man lover. Det gælder for eksempel i forhold til budgetkontroller. Hvis ikke man kan regne med de budgetter, der bliver lavet, skrider tilliden."

Privatforbrug

Henrik Holm Andersen gør også opmærksom på, at der over for banken ligger en stor signalværdi i ikke at have et alt for højt privatforbrug.

"Bankerne vil ikke se et privatforbrug på over 300.000 kr., men vi ser landmænd med et privatforbrug på både 400.000 og 500.000 kr. Det svarer til en indtjening på over en mio. kr., som de ikke har."

Ingen garanti

Selv om man har forberedt sig godt med både handlingsplaner og budgetter, er det ifølge Henrik Holm Andersen ingen garanti for, at man får et lån med hjem fra banken.

Hvis bedriften ikke er i farezonen, kan man måske få hævet kassekreditten, men man skal ikke regne med at kunne låne til nye projekter, og bankerne tager kun nye kunder ind, hvis de har en gældsprocent på under 60.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle