Forbud mod aflivning af hanekyllinger på vej

Fransk og tysk landbrugsminister vil forbyde aflivning.

Om knap to år skal det være forbudt at aflive de hanekyllinger, der bliver til overs fra rugeriernes produktion af læggehøner.

Det mener både den tyske og den franske landbrugsminister. De har sat udgangen af 2021 som det tidspunkt, hvor aflivningen skal stoppe. Ministrene mener, at det er uetisk at have en produktion, hvor mange mio. dyr hvert år aflives til næsten ingen nytte.

På verdensplan aflives omkring 5 mia. hanekyllinger om året. I Danmark er tallet godt 3 mio. om året.

»Det er rent politiske holdninger, der ligger bag de to ministres udmeldinger. For der findes endnu ikke en metode, der tidligt i rugeprocessen kan sortere æggene efter køn, før de bliver klækket«, siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i brancheorganisationen Danske Æg.

I flere år har forskere og maskinudviklere verden over ledt efter en metode, der kan kønsbestemme kyllingefostre og anvendes kommercielt. Mindst ni hold arbejder på at løse opgaven, men det er endnu ikke lykkedes for nogen af dem at finde det columbusæg, der både billigt, hurtigt og sikkert kan klare opgaven.

For få uger siden fortalte den store franske supermarkedskæde Carrefour, at den snart er klar til at sælge æg, der er lagt af høner, hvor hanekyllingerne sorteres fra, når fostrene er 13 dage gamle. Metoden bygger på registrering af farveforskelle i hane- og hønefostrenes første fjer.

Ved udgangen af april vil der være 30.000 af den slags kønssorterede høner i Frankrig, der tilsammen kan producere 9 mio. af de godt 15 mia. æg, der årligt sælges i Frankrig. Æggene skal ifølge det franske andelsselskab ’Les Fermiers de Loue’, der leverer æggene, sælges i supermarkederne for en merpris på cirka 20 øre pr. æg.

»Også i Italien har supermarkedskæderne overvejet, om de skal sælge æg fra høner, hvor æggene er kønssorteret. Men de opgav, fordi de mente. at æggene ville blive for dyre«, siger Jørgen Nyberg Larsen.

I Danmark anvendes omkring 30 procent af de aflivede hanekyllinger som foder til bl.a. rovfugle og krybdyr i zoologiske haver og private hjem. De sidste 70 procent bruges bl.a. som foder til kæledyr og til fremstilling af bioenergi.

»Alternativet til de aflivede hanekyllinger som foder til krybdyr og rovfugle vil nok være rotter og mus, opdrættet med det for øje«, siger Jørgen Nyberg Larsen og til- føjer:

»Er det etisk forsvarligt?«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle