Fordobling af biogas er godt i gang

Nye biogasanlæg skyder nu op som paddehatte, men udviklingen er truet.

Rendegraverne har haft travlt med de første spadestik til nye biogasanlæg i løbet af sommeren. Dermed er der endelig kommet hul på bylden, og nye biogasanlæg skyder op som resultat af energiforliget i 2012 og anlægstilskud fra Grøn Vækst-aftalen, der gav tilsagn om 262 mio. kr. til 10 store fællesanlæg og ni gårdanlæg.

Så sent som onsdag blev Horsens Bioenergi indviet som det første nye anlæg, og anlæggene i Thorsø og Filskov har afsluttet udvidelsesprojekter. Og med opførelsen af de anlæg, der har fået tilsagn om anlægstilskud, der nu alle synes realistiske, fordobles biogasproduktionen i Danmark. Dermed går man fra at udnytte syv procent af gyllen til biogas til at udnytte op mod 15 procent.

Tidspres

Biogasanlæggene har ifølge Bruno Sander Nielsen, sekretariatsleder i Brancheforeningen for Biogas, været under tidspres, fordi de favorable vilkår i energiforliget aftrappes år for år. Nogle har ventet på, at EU skulle godkende ordningen, før de turde sætte noget i værk. Andre har skullet finde placeringer og finansiering til deres projekter, og flere miljøgodkendelser har været en lang tur omkring Natur- og miljøklagenævnet, hvor flere projekter stadig ligger. Det sidste gælder Grøn Gas Vrå, der er nu lægger sidste hånd på myndighedsbehandlingen.

Men kravet, om at anlæggene skulle stå klar senest 2015 for af få tilskud, er udskudt et år, og dermed ser det ud til, at hele tilsagnet om anlægsstøtte kan udnyttes.

NGF, Nature energy, tidligere Naturgas Fyn, er kommet godt i gang med at bygge tre nye anlæg i Holsted, Ringe og Bogense med et samlet tilsagn på 120 mio. kr.

Bio-center Gudenå har haft svært ved at finde placering, men det lader til, at de er gået i kompagniskab med Sønderjysk Biogas, så de kan udnytte tilsagnet på mere end 50 mio. kr. ved at bygge i Sønderjylland.

Blandt ni gårdanlæg er Madsen Bioenergi i Salling næsten klar, mens de øvrige ligger med bl.a. myndighedsudfordringer.

Måske boble

Selv om biogasanlæg popper op, ser det dog ud til at blive svært at nå regeringens mål om, at 50 procent af gyllen ender i biogasanlæg i 2020.

»Det bliver ikke nemmere af, at de forbedrede vilkår nedtrappes år for år. I 2020 er vi tilbage på samme vilkår som før,« siger Bruno Sander Nielsen.

Samtidig er puljen med anlægstilskud tom, og det har været en meget væsentlig forudsætning for etableringen af de anlæg, vi ser lige nu. Han mener derfor, at den nuværende aktivitet kan ende som en boble.

Dertil kommer, at biogasproducenter skal betale alle direkte omkostninger til indfødning af biogas i gasnettet.

»Vi håber, politikerne kan se fornuften i at ligestille biogasproducenter med kraftvarmeværker og vindmøller, hvor udbygningen og fremtidssikringen af den fælles infrastruktur finansieres af energisystemet, så biogasanlægget betaler for indfødning på 4 bar nettet,« siger Bruno Sander Nielsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle