Forening fik medhold i sag om bortvisning

Odsherred Landbo-forening skal ikke betale millionerstatning til tidligere ansat - bortvisning af kontorleder var berettiget, har retten i Holbæk fastslået.

Odsherred Landboforening kan omsider komme videre efter et sandt annus horribilis: Retten i Holbæk har ved dom fastslået, at det var berettiget, da foreningen sidste år i februar bortviste en kontorleder for at have tildelt sig selv en lønforhøjelse på 5.000 kroner om måneden.

Den tidligere ansatte skal derfor ikke have udbetalt den millionerstatning, han havde rejst krav om.

»Vi kan kun være yderst tilfredse. Det er ærgerligt, at vi har måttet bruge så mange ressourcer på sagen, men nu ser vi fremad. Fremtiden tegner lyst«, siger foreningens formand siden februar i år, Anders Mortensen.

Sagen kort

Flere grafologer, et tip til formanden fra en forsmået ægtefælle til den bortviste og frustrerede medarbejdere, der optrådte voldsomt over for formand og næstformand, da de erfarede bortvisningen af den populære kontorleder, hører ifølge retsreferatet til de mange kulørte detaljer i sagen.

Sagen var anlagt af den bortviste og handlede kort fortalt om berettigelsen af bortvisningen og om de løn- og ansættelsesvilkår, som kontorlederen var ansat på, herunder om foreningens formand havde eller ikke havde skrevet under på ansættelseskontrakten med lønforhøjelsen.

Den nu tidligere formand havde ingen erindring om at have skrevet under på kontrakten. Men da to eksaminerede grafologer bestilt af hver sin part i sagen kom frem til hver sit resultat, blev det i sidste ende en kriminalteknisk undersøgelse, der endeligt fastslog, at der er »overordentlig stor sandsynlighed for«, at det er formandens underskrift.

I følge retsreferatet har kontorlederen forklaret, at formanden skrev under ved et hurtigt besøg på kontoret og på kontorlederens opfordring, uden at fordybe sig i papirerne, som straks blev lagt ned i kontorlederens skuffe uden kopi til formanden.

Ifølge kontorlederen var lønstigningen aftalt, men til sin daværende kone havde han ifølge dennes forklaring i retten sagt, at han selv havde været inde og ændre på papirerne, så han fik samme løn som sin forgænger. Han var sikker på, at formanden ikke ville læse kontrakten igennem.

Da hun senere opdagede, at ægtefællen ikke havde opgivet et forhold til en kollega, valgte hun at orientere den nu tidligere formand.

Dommen

Efter flere retsmøder afsagde retten i Holbæk kendelse i sagen 24. marts: Retten mener ikke, at underskriften på ansættelseskontrakten er forfalsket.

Intet tyder dog på, at formanden har godkendt eller accepteret de løn- og ansættelsesvilkår, der fremgår af den underskrevne kontrakt, som den tidligere ansatte selv havde udfærdiget og derfor havde et særligt ansvar for at orientere om.

Efter en samlet vurdering mener retten, at bortvisningen var berettiget.

Parterne skal hver især betale egne advokatomkostninger. Den tidligere kontorleder har fire måneder til at beslutte, om han vil anke dommen.

Faktaboks

Sag har kørt i et år:

  • En kontorleder i Odsherred Lbf. blev i februar 2019 bortvist for at have tildelt sig selv lønforhøjelse. Kontorlederen anlagde sag for uberettiget bortvisning i marts 2019. 
  • Retten i Holbæk har nu kendt bortvisningen berettiget.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle