Forfiner præcisionen af såmaskinen i de kolde vintermåneder

Såmaskinen er blevet endnu mere præcis.

Hvad kan man bruge de kolde vintermåneder til, når man har ansvaret for 5.000 hektar planteavl ud over at lave service på mejetærskeren og rense dræn? Morten Lund Olesen, driftsleder for Dansk Landbrugs Management kan godt finde på noget. Han har travlt med at forfine præcisionen af den 36 meter sprøjte, som han har fået til at fungere som båndsprøjte i sukkerroerne.

I efteråret har de kontrolmålt, hvor nøjagtigt sprøjten og såmaskinen kører. Begge dele skal være toptrimmede, så sprøjten rammer præcis dér, hvor der er brug for det.

»Vores sprøjte kører meget nøjagtigt, efter vi har lavet nogle forbedringer og modifikationer i forhold til sidste år. Men kontrolmålingerne har vist, at vi har haft brug for at forbedre præcisionen af såmaskinen«, siger han.

Derfor har de netop skiftet den hydraulikventil ud i det sideskifte, der sørger for at justere såmaskinens sideretning, så den sår helt præcist. I sideskifterammen sad en såkaldt on-off ventil. Den er nu skiftet til en PVM-ventil. Denne ventil kan reagere på endnu mindre korrektionssignaler.

»Der vil altid være en dødszone, hvor det er for lille en afvigelse til, at den korrigerer. Den dødszone har vi med den nye ventil justeret ned til to cm i stedet for syv cm, og det får også en positiv effekt, når vi radrenser«, siger han.

Såmaskinen styres af GPS. For at måle nøjagtigheden har de kontrolleret med en ekstra GPS.

»Vi lånte en landmålerantenne til at sætte en grund af, og så har vi logget positionerne, ligesom vi gjorde med den GPS, der altid sidder på vores redskaber. Bagefter har vi sammenlignet resultaterne fra de to GPSer i et excel-regneark, så vi kunne se, hvor nøjagtigt vi kørte«, forklarer Morten Lund Olesen.

Faktaboks

DLM

  • Morten Lund Olesen, 30 år og driftsleder hos Dansk Landbrugs Management (DLM), der råder over 5.230 hektar
  • Udvikler teknologien i stor skala med henblik på rationel drift, mindre pesticidforbrug og bedre indtjening

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle