Formand efterlyser større gejst om EU

Uden det europæiske samarbejde ville dansk landbrug være langt ringere stillet, siger Christian Lund, formand for Sønderjysk Landboforening.

Det vigtigste budskab fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager og årets nytårskur i Agerskovhallen var, at EUs nødvendighed står mere lysende klart end nogensinde.

Briternes beslutning om at forlade EU - og de mange problematikker, der har afsløret sig i Brexits kølvand, har manet til eftertanke hos mange, der ellers ser kritisk på Bruxelles-bureaukratiet.

Det mener Christian Lund, formand for Sønderjysk Landboforening.

»Det stærkeste budskab fra aftenens indlæg er helt klart, hvor meget det fællesskab, vi har omkring EU, betyder. Der er altid nogen, der kan finde hullerne i osten, men det er meget bedre at gå ind i debatten og kæmpe for, at tingene bliver bedre«, sagde Christian Lund.

Kan føles fjernt

Christian Lund medgav, at EU til tider kan opleves som en noget fjern og kompleks størrelse, der først og fremmest mærkes af landmænd for indviklede regler, kontrol og bureaukrati.

»Vi kommer til at glemme, at EU er den væsentligste forudsætning for, at vi i Europa har haft fremgag og udvikling siden første verdenskrig,« sagde Christian Lund.

»Men EU har skabt alt det, vi har i dag, og er også det, der skal sikre udviklingen i vores erhverv fremover. Vi står langt stærkere med det fællesskab«, sagde Christian Lund efter nytårskuren.

»I Sønderjysk Landboforening gør vi vores bedste for at sætte fokus på vores udbyttet af EU«.

»L&F gør det godt«

Karen Hækkerups indlæg om Landbrug & Fødevarers erhvervspolitiske arbejde og omdømmearbejde kastede en stor rose af sig ved nytårskuren.

Den kom fra Holger Iversen, Als, der tidligere har været en skarp kritiker af Landbrug & Fødevarer.

»Når man kritiserer, skal man også huske at rose, når tingene ændrer sig. Der er ingen tvivl om, at den store organisation har flyttet sig i den rigtige retning«, sagde Holger Iversen.

»Det er ederrådme blevet godt, hold nu sporet«.

Holger Iversen var med i en større gruppe landmænd og Bæredygtigt Landbrug-støtter, som for få år siden meldte sig samlet ud af LandboSyd i protest mod Axelborg/Landbrug & Fødevarer. og det han ser som organisationens medansvar for Grøn Vækst.

»Det har taget lang tid, men jeg synes, at tonen er blevet skarpere, hvor man tidligere prøvede at please politikerne«, sagde Holger Iversen.

Han overvejer at melde sig ind i LandboSyd igen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle