Formand efterlyste bedre tone overfor økologer

Økologer oplever at blive gjort til syndebukke af konventionelle kolleger. Det bør de holde sig for gode til, opfordrede Hans Erik Jørgensen på Økologisektionens årsmøde.

Mange økologiske landmænd møder modvilje fra konventionelle kolleger og oplever ikke mindst i kølvandet af Samvirke-sagen, at de bliver gjort til syndebukke for erhvervets politiske problemer.

Det konstaterede Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion, i sin beretning på årsmødet torsdag.

Det er en beklagelig tendens, sagde formanden.

»Hvorfor denne modvilje mod økologien, som vi oplever nogle gange? Tror man virkelig på, at det er økologien, der er årsagen til problemet, når politikere og grønne organisationer strammer skruen overfor erhvervet?« spurgte Hans Erik Jørgensen.

»Jeg tror det ikke,« tilføjede formanden for en sikkerheds skyld.

»I Landbrug & Fødevarer skal vi holde os for gode til at gøre den økologiske produktionsform til prygelknabe, - uanset hvilke kampagner, der iværksættes fra andre organisationer.«

L&F skal favne bredere

Det faldende medlemstal i Landbrug & Fødevarer fik også ord med på vejen af Hans Erik Jørgensen.

Han stillede spørgsmålstegn ved, om L&Fs foreninger favner bredt nok.

»Der sker rigtig meget på landet i disse år. Nye typer mennesker bosætter sig og vil noget med landbrug og mad. Folk, der både dyrker og forarbejder og skaber direkte relationer til forbrugerne. Men kan alle de, som gør tingene på en lidt anden måde, se sig selv i vores forening? Og kan den politik vi fører, også rumme dem? Det kunne være dejligt, hvis den kunne.«

Medvind for økologien

Hans Erik Jørgensen glædede sig over et år ’med dejlig meget medvind for økologien’ og mange omlægninger - bortset fra på Sjælland og Fyn, som ’hænger i bremsen’.

»Endelig har vi fået knækket kurven. Det økologiske areal vokser for alvor. Vi lægger mere jord om. Store godser med planteavl tager skridtet mod økologi. Også rigtig mange ’almindelige’ landmænd har i år valgt at lægge om,« fortalte Hans Erik Jørgensen.

I alt har cirka 750 landmænd fået lavet et omlægningstjek i 2017.

Prisfald i vente

Også priserne har været gode for økologerne i det seneste år.

Så gode, at det må forventes, at det snart kan gå den modsatte vej, mente Hans Erik Jørgensen og økologichef Kirsten Lund Jensen.

Han advarede derfor om at have fokus på gæld for at sikre ’robuste og forandringsparate bedrifter, der ikke vælter i den første storm’.

»Det er vigtigt, vi får udbredt de mange idéer til, hvordan man som ung kan komme i gang uden at låne 50 mio kr.«

Vigtigt at udvikle

Om fremtiden for den økologiske produktion betonede Hans Erik Jørgensen vigtigheden af at få udviklet flere plantesorter og bedre avlsindekser for husdyrene.

Det handler bl.a. om at fremavle søer, som ikke føder så mange grise, og som er egnet til at leve udenfor, og robuste kornsorter, der kan klare sig i konkurrence med ukrudtet.

Nøgleordet er bæredygtighed, og så skal økologerne indstille sig på, at fremtidens fødevareproduktion bliver mere differentieret.

»Al mælk i én junge’s tid er forbi. Mælk er ikke bare mælk efter fedtprocent. Der er græsmælk og hømælk, og der er poppelgrise og græsgrise, og hvad mon det næste bliver,« lød det fra Hans Erik Jørgensen.

Faktaboks

Stor interesse for økologisk årsmøde

  • Årsmødet 2017 i Landbrug & Fødevarers Økologisektion 26. oktober i Fødevarepark Skjern Enge er et stort tilløbsstykke. 
  • Med over 310 deltagere, heraf cirka 190 landmænd – hvoraf 125 er stemmeberettigede, autoriserede økologer - har arrangørerne måttet lukke for tilmeldinger.
  • Hans Erik Jørgensen og økologichef Kirsten Lund Jensen deler beretningen.
  • Filmmand og økolog Peter Aalbæk Jensen holder det afsluttende indlæg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle