Formand om hegns-byggeri: »Sæt i gang!«

På mandag starter byggeriet af vildsvinehegn. Hvordan har du det med det?

»Det er en stor dag, og det er ikke en dag for tidligt, at det byggeri kommer i gang. Jeg hilser det velkomment, og jeg kan kun sige: »Sæt i gang!« og så skal de bare have noget arbejdsro, så de kan få det hegn op hurtigst muligt.

Hvorfor er det vigtigt at opføre et vildsvinehegn?

»Hegnet er vigtigt for vores chancer for at minimere og regulere bestanden af vildsvin på dansk jord for at undgå spredningen af afrikansk svinepest. Det er og bliver værten, altså vildsvinet, for virus, vi skal have stoppet. Det seneste nye er jo, at fluer kan sprede virus, men der skal stadig være smittebærere i nærheden af tamsvinene, og derfor er vigtigt at holde vildsvinene væk«.

Kritikere vil påpege, at hegnet ikke har en beviselig effekt. Hvad siger du til det?

»Der er mange, der vil latterliggøre og kritisere hegnet. Sådan er det. Men selv om chancen for, at dit hus brænder er meget lille, så køber du stadig en brandforsikring, og sådan kan man godt se hegnet. Det er et nødvendigt tiltag«.

Hvor bekymret er du for svinepest?

»Jeg vil det sige det sådan, at jeg er latent forsigtig. Jeg har lige hørt, at der nu er spottet vildsvin nær Tønder. Det er nyt, fordi de plejer at befinde sig langs østkysten. Men det, der gjorde mig urolig ved det, er, at de blevet set i nærheden af den kommunale affaldshåndtering, hvor der jo også er madaffald, der kan indeholde virus«.

Når hegnet er sat op, hvad bør så være næste skridt i beskyttelsen?

»Det kunne jo være at indhegne den offentlige affaldssortering, fordi det er et sted, hvor et vildsvin kunne snuse sig frem til en eksempelvis pølse med virus. Men jeg mener, vi bør holde øje med, hvad de gør ude i Europa. I Frankrig forsøger de at hegne sig inde, så vildsvin fra Belgien ikke løber ind i Frankrig, mens de gør det på en anden måde i Tjekkiet. Vi skal gøre, hvad vi kan, og skulle det gå galt, vil jeg kunne sige, at vi virkelig prøvede alt. Men jeg har en god fornemmelse, der siger, at vi kommer til at lykkes med at holde svinepesten ude«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle