Vi siger, at vi i Danmark lever i et frit og demokratisk land, ja, vi må undre os ...

En landmand har et uheldigt gylleudslip i en å. Det giver politianmeldelse og en meget stor bøde. Medierne svælger i sagen og fremstiller manden som værende værre end en morder. Når så vi får lidt regn, og de ålborgensiske kloakker fyldes op, så åbner man for alle haner, så urenset kloakvand løber ud i havnen og Limfjorden. Medierne nævner knap nok sagen. Tilsvarende oplever man, når rensningsanlæg i København blot lader ufiltreret kloakvand løbe ud i Øresund.

Landmænd har strenge restriktioner på deres forbrug af gødning og sprøjtevæske. Haveejere og andet godtfolk kan frit købe gødning og sprøjtevæsker. En bybo ikke langt fra mig bruger 50 kg NPK i en 750 kvm stor have. Det giver 670 kg pr. hektar. Så stor tildeling har jeg som landmand aldrig haft.

En landmand bliver taget i en forseelse, får en stor administrativ bøde - og måske et procenttræk i tilskuddet. Med mindre sagen bliver politianmeldt, står han uden juridisk chance for en fair behandling. En fartbøde eller anden lovovertrædelse kan altid prøves for en domstol.

En minkavler har tre mink med sår, bliver hængt ud offentligt og pålagt en stor bøde. Hvem har hørt om store bøder til skoler eller arbejdspladser, hvor der er mennesker med sår, forbindinger eller andre synlige skader?

Landmænd skal overholde og følge regler så komplicerede, at selv kontrollanterne ikke kan finde ud af dem.

Vi skal nu acceptere offentlighedens frie adgang til vore jorder langs grøfter, åer, søer osv., men fra København og nordpå har man accepteret, at der bliver sat hegn op ud for alle matrikler til at hindre offentlighedens fri ret til at færdes på stranden. Eller prøv at tage til Furesøen eller andre af de nordsjællandske søer med villaer ned til kanten, er der fri adgang her?

(Forkortet af redaktionen).

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle