Forsker: Valget er mellem lette maskiner eller små robotter

Forsker Per Schjønning deltager i et EU-projekt, der skal finde innovative løsninger til at reducere marktrykket og beskytte jorden i EU.

»Skadelig jordpakning er et problem i mange områder i EU. Det gælder også i Danmark, hvor større og tungere maskiner komprimerer jorden i en grad, så det reducerer udbyttet og laver permanente skader på jorden. Derfor har vi alle en fælles interesse i at finde løsninger, der kan bidrage til, at vi kan arbejde med en høj kapacitet, uden at jorden forringes,« siger Per Schjønning, seniorforsker ved Aarhus Universitet.

Helt overordnet mener han, at der er to veje at gå for at løse problemerne med jordpakning. Enten skal vi have en hær af små selvstyrende redskabsbærere kørende i marken, eller også skal vi finde løsninger, der mindsker belastningen, når store maskiner kører og arbejder i marken.

Sammen med et tværfagligt team bestående af 27 forskellige organisationer fra hele EU deltager han i Recare-projektet, som skal finde innovative løsninger til at beskytte jorden i hele EU.

Selvom EU to gange har fået forslag om indførelse af et jordrammedirektiv forkastet, så er Per Schjønning sikker på, at der inden for en overskuelig fremtid vil komme regler, som også vil få betydning for danske landmænd.

»I Recare-projektet har vi fået fem år til at udvikle løsninger, der kan reducere marktrykket. Ved afslutningen af projektperioden skal vi aflevere en rapport, som meget vel kan komme til at danne baggrund for et nyt jordrammedirektiv. Derfor er alle bidrag velkomne,« siger Per Schjønning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle