Fortsat robust afgrødemarked

Matif-børsen er lige lukket efter den første handelsdag efter påske. En dag, som startede med nye prisfald ned mod den helt afgørende støtte i 230 euro for gammel hvedehøst. I løbet af dagen kom køberne dog i markedet, hvilket sendte priserne opad igen. Slutresultatet af handelsdagen blev et beskedent prisfald, som antyder, at markedet har stabiliseret sig og igen retter fokus mod den fortsat stramme forsyning af gammel høst, og de vejrlige udfordringer som i øjeblikket rammer de nye afgrøder på store dele af den nordlige halvkugle.

Buldrende eksport

USDA-rapporterne fjernede fuldstændig fokus fra de ugentlige amerikanske eksporttal, som igen var en meget prispositiv affære og lå langt over ugekravet til eksporten for at nå USDAs eksportmål for markedsåret. Derfor synes det uundgåeligt, at USDA snart må opskrive estimaterne for den amerikanske sojaeksport, og det samme kan meget vel ende med at overgå hveden, som efter en meget sløv eksport hen over vinteren nu for alvor har fået vind i sejlene. Også den europæiske korneksport kører fortsat for fuld damp, hvilket kan betyde, at vi er i gang med at eksportere os til en forsyningskrise frem mod ny høst.

Dette faktum, sammenholdt med en øget rentabilitet i ethanolpoduktionen i USA, er den største garant for en fortsat robust prissætning af gammel høst – uagtet sidste uges opskrivning af de amerikanske majslagre.

 

Dårlig amerikansk hvede

Den amerikanske vinterhvede blev etableret under ekstremt tørre forhold. Vinteren har budt på mere nedbør end normalt, men ikke tilstrækkeligt til at rette op på sommerens og efterårets store vandunderskud. I dag kom USDAs første officielle vurdering af afgrødetilstanden efter vækststarten. Den viste, at vinternedbøren ikke har ændret på situationen. 34 pct. af afgrøderne ligger i gruppen »god til meget god«, hvilket kun er et par procent bedre end den sidste vurdering i efteråret. Det er den dårligste afgrødetilstand i 13 år – og ikke noget godt udgangspunkt for at nå et »normalt« udbytteniveau.

Koldt i majsområderne

I majsområderne i den amerikanske Midtvesten har temperaturen nu seks uger i træk ligget under normalen. Marts var blandt de 10 koldeste i over 60 år. Majssåningen er i fuld gang, men fremspiringen er hæmmet af temperaturerne, og mange steder er der ikke hjælp at hente i vejrudsigten. I de store nordlige vårhvedestater, anført af North Dakota, har kulden også svært ved at slippe sit tag. Her ligger der stadigvæk et tykt lag sne. Det er således ikke kun i Vesteuropa, at foråret lader vente på sig.

Det forsømte forår

I dele af Europa har kulde eller regn betydet forsinkelser af forårssåningen. På vores breddegrader har det endnu ingen udbyttemæssig betydning, men i andre store bygproducenter, som Frankrig og England, er såningen blevet forsinket i forhold til normalen. I de nordlige russiske bygområder forhindres såning af et tykt snelag. Vinterafgrøder har svært ved at komme i gang i Nordeuropa og nogle steder, f.eks. i Danmark, må det desværre forudses, at omsåning kan blive aktuel – omend det er for tidligt at foretage en endelig vurdering.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle