Forventer at få 100 mio. kr. ud af foderfabrik

Fodercentralen Limfjorden havde en egenkapital på 100 mio. kr. før mink-nedlukningen. Formand forventer det hele bliver dækket.

En egenkapital på 100 mio. kr. - og en likvid beholdning på 28 mio. kr..

Fodercentralen Limfjorden var en markant størrelse i dansk minkavl og formand Rene Juul forventer da også, at erstatningen til de omkring 300 avlere, der var andelshavere i selskabet, skal tælles i den trecifrede millionklasse, når en taksationskommission får gjort regnestykket for den store fabrik op.

»Vi er ret sikre på, at egenkapitalen er intakt og at der også er mere end det bogførte«, forklarer han oven på et netop offentliggjort regnskab fra den nu nedlukkede virksomhed.

Dermed ligger regnskabsprincipperne helt anderledes end Holstebro Minkfodercentral, som LandbrugsAvisen beskrev i sidste uge. Her lød egenkapitalen på 21 mio. kr., fordi fabrikken altid har afskrevet mest muligt for at holde balancen lav.

Forskellen udgør bare en af de mange udfordringer, der venter for de taksationskommissioner, der skal prissætte minkavlernes livsværk og værdier de kommende år for at betale retfærdig og såkaldt »fuldstændig erstatning«.

Rene Juul har ingen tvivl om, at medlemmernes værdier og fælles formue i Fodercentralen Limfjorden vil blive dækket.

»Det er mange penge, men det er også værdifulde ting, der står. Biler, der ikke er ret gamle, et nyt frysehus, en masse elektronik og rustfrit stål. Det er alt sammen voldsomt dyrt«, konstaterer han og tilføjer, at det er hårdt at se det hele stå tomt nu.

Især udsigten til, at det hele kan ende med at blive revet ned - også nyopførte bygninger - er strid at tænke på, mener den tidligere minkavler.

Kontanter må vente

Selv om Fodercentralen altså ligger inde med 28 mio. kr. i kontanter, forventer Rene Juul, at medlemmerne må vente nogle år endnu på udbetalinger fra selskabet.

»Vi er nødt til af hensyn til pengeinstituttet at have nogle likvider stående. Det giver ikke mening at udbetale noget, for vi skal have likviditet, og vi risikerer, at erstatningen måske først kommer i 2024«, forklarer formanden.

Indtil ekspropriationen er gennemført, skal der nemlig stadig betales udgifter til afdrag, leasing, forsikringer og vedligehold.

Et beløb, som fodercentralen anslår til årligt 4,5 mio. kr. i udgifter. Rene Juul kalder det »nådigt sluppet«, men forventer fuld erstatning fra staten.

Faktaboks

Baggrund

  • 10 minkfodercentraler, heraf 8 andelsejede herhjemme.
  • Holstebro Minkfodercentral og Fodercentralen Limfjorden var blandt de større. Begge talte en aktivmasse i regnskaberne på over 80 mio. kr. i bygninger.
  • Indtil ekspropriation gennemføres, skal bygningerne holdes vedlige. Fremtidig anvendelse er derimod yderst usikker. Derfor risikerer en del af centralerne at skulle rives ned.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle