Frørekord - og en trussel forude

Formanden for Frøsektionen Troels Prior Larsen berettede om et stærkt frøår 2019. Problembarnet er tilgængeligheden af pesticider, som med et farvel til Reglone er udfordret som aldrig før.

Formanden for Frøsektionen, Troels Prior Larsen, kunne se tilbage på et stærkt 2019, da han tirsdag eftermiddag aflagde beretning på Frøsektionens årsmøde, der traditionen tro afholdes i forbindelse med Plantekongressen.

Arealet med mark- og havefrø var i 2019 rekordstort med ca. 107.000 hektar, og udbyttet landede på indeks 112. Også afregningen må betegnes som ret fornuftig med en gennemsnitlig vægtet afregningspris på 11,05 kr. pr. kg for markfrø - den er ikke set bedre siden 2012.

De seneste års store succeshistorie, spinat til frø, fortsatte fremgangen, og arealet var sidste år på 11.729 hektar, en fordobling på tre år. Danmark producerer nu 75 procent af verdens hybridspinatfrø.

Den store udfordring

Men at der lurer store udfordringer fremover, lagde formanden heller ikke skjul på.

Det store pres på anvendelsen af pesticider bekymrer som aldrig før, og her er frøavlen særligt truet, fordi markedet er så lille.

»Presset på pesticider er globalt, og det er yderst tvivlsomt, om det bliver mindre i fremtiden. Derfor kan vi lige så godt acceptere det og omstille os til at opfinde nye, smarte teknologiske løsninger med henblik på at opnå det samme eller bedre resultat, som vi kan med den nuværende dyrkningspraksis«, sagde Troels Prior Larsen.

Han opfordrede derfor til at bygge videre på erfaringer og viden fra de seneste 100 års frøavl og få de gamle dyder frem i lyset igen.

»Ukrudt har altid været en udfordring i frøavl, og vi skal måske finde dele af løsningerne i de gamle lærebøger kombineret med den nyeste teknologi. Når vi har knækket koden og fundet de nye løsninger, vil vi igen være ’first movers’ og forhåbentligt opleve endnu en konkurrencefordel på det globale frømarked«.

En af de store nødder at knække bliver at finde en erstatning for Reglone (diquat), der nu er udfaset af markedet. Måske kan der vindes lidt tid. Formanden oplyste, at frøbranchen har ansøgt Miljøstyrelsen om dispensation til brug af Reglone i engrapgræs og kløver for vinterukrudtsbekæmpelse i 2020/2021 og dispensation til nedvisning af spinat og purløg med Reglone til høst 2020.

Genvalg

Troels Prior Larsen blev genvalgt uden modkandidater, og det blev modtaget med applaus fra en fyldt sal.

Dermed går Troels Prior Larsen ind i sit andet formandsår. Han afløste i januar 2019 den mangeårige formand Thor Gunnar Kofoed som formand for Frøsektionen.

Lars Korsholm Hansen, Stevns, oplyste, at han er blevet valgt til DLFs bestyrelse, og derfor ønsker at træde ud af Frøsektionens bestyrelse. Det er vigtigt, at Frøsektionen bevarer sin uafhængighed, pointerede han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle