Fra 0 til 8.000 søer i Rumænien på 8 år

Egentlig var formålet for DCH International at investere i canadisk svineproduktion. Men da strategi og fokus i 2006 skiftede til Rumænien, kom væksten væltende. DCH har dog svært ved at få en bank.

Fremadstormende vækstvirksomheder og Finansiel Stabilitet rimer umiddelbart skidt.

Men svineproducenten DCH International er en del af Rød Bank. For i de økonomisk glade dage i 2006 var Roskilde Bank med et lån på 40 mio. kr. med til at finansiere købet af den første farm i Rumænien.

»Da Roskilde Bank gik ned, var der ikke nogen, der ville have os. De danske banker vil ikke med til Rumænien, og de vil ikke låne os penge, når de ikke er i landet,« forklarer adm. direktør Lars Drescher.

I dag afdrager DCH sit lån i Finansiel Stabilitet over syv år.

»Det har ikke været en bremseklods for os. De er for dyre i dag, men vi havde ikke kunnet generere vores vækst, hvis vi ikke havde kunnet låne de penge. Så på den måde er vi glade for det,« siger han.

Vækst, vækst, vækst

Siden starten i Rumænien for bare 8 år siden har DCH International årligt haft mellem 30 og 40 procents vækst. Fra nul til 8.000 søer på bare 8 år. Men der stiles langt højere fra det danske kontor i Fredericia.

»Vores mål er, at vi skal have gjort vores aktier reelt omsættelige. Vi skal nå en kritisk masse, så vores aktionærer har reel mulighed for at sælge deres aktier. Vi ønsker en fortsat markant vækst de næste 4-5 år,« fortæller Lars Drescher.

Med til koncernens aggressive vækst er, at Rumænien de sidste par år har uddelt såkaldt velfærdstilskud til svineproduktion. For DCH udgjorde det i 2012 35 mio. kr.

»Det er helt sikkert mange penge. Men skiller du vores regnskab ad, har vi tjent 12-13 mio. kr. netto på de rumænske grise, hvis du regner tilskud, valutatabet samt underskuddet i planteavl og Canada fra,« forklarer Lars Drescher.

Trods de store tilskud er mange industrielle svineproducenter i Rumænien plaget af underskud på grund af manglende viden om faget. Derfor vurderer Lars Drescher, at det ikke bliver noget problem at finde de kommende års investeringer.

1.000 timer hos coach

Selv sidder direktøren og CFO Morten Beiter til daglig i Danmark, mens tre danske områdeledere og en rumænsk økonomimand står for den daglige, lokale ledelse.

Netop det at have danske folk på, er afgørende.

»Hele filosofien er at flytte dansk know how og management til udlandet,« forklarer Lars Drescher, der med 30-33 grise fravænnet og en lav dødelighed ville ligge i den bedste fjerdedel i Danmark.

Et fokusområde de seneste år har været opkvalificering af de rumænske mellemledere.

»Vi evaluerede vores organisation for to år siden og fandt, at vores mellemledere ikke var stærke nok. Derfor satte vi et uddannelsesprogram op, hvor vi de sidste år har holdt en hel del workshops og brugt op mod 1.000 timer til en coach på individuel coaching. Det har flyttet os rigtig meget, at de nu er bedre i stand til at tage beslutninger.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle