Fra nul til 65.000 slagtesvin på ni år

Væksten er kommet hurtigere, end Søren Bonde Larsen havde ventet, da han etablerede sig. Men vækst er ikke et mål i sig selv. I næste uge holder han indlæg på slagtesvineseminaret.

I 2005 blev Søren Bonde Larsen færdig med sin landmandsuddannelse. Samtidig købte han den første ejendom med slagtesvineproduktion efter at have regnet på økonomien på landbrugsskolen.

»Jeg har altid kunnet lide at regne på om der var økonomi i en produktion,« fortæller han.

Gået hurtigt

I dag - ni år senere - ejer eller lejer han 10 ejendomme med i alt 16.-17.000 stipladser og producerer omkring 65.000 slagtesvin.

»Det har ikke været et mål i sig selv at blive så stor, men omvendt har jeg udnyttet de muligheder, der har vist sig,« forklarer han.

Og mens andre har svært ved at få øje på økonomien i slagtesvineproduktionen, giver Søren Bonde Larsen udtryk for, at det godt kan hænge sammen.

»Selvfølgelig oplever jeg da også den tyske konkurrence om smågrise, men det er først et problem, hvis tyskerne i årevis byder over os, og sådan tror jeg ikke, det kommer til at gå,« lyder hans forventning.

Smågrisepriserne kan han ikke gøre så meget ved. Han kan derimod gøre noget ved sine omkostninger, og dem har han konstant fokus på.

»Jeg lejede allerede den første stald samme år, jeg etablerede mig. Det har faktisk været en god forretning,« siger han.

I 2007 købte han en ejendom mere - og lejede yderligere én.

Året efter byggede han stald på forældrenes ejendom og rundede 25.000 producerede slagtesvin.

»Så måtte jeg ansætte en mand til at hjælpe mig,« siger han.

Siden byggede han igen på en ejet ejendom og lejede de følgende år yderligere nogle stalde, så produktionen nu er på 65.000 slagtesvin.

I de første år efter sin etablering arbejdede han selv på et smedeværksted, men da produktionen steg, stoppede han efter nogle år.

»Til gengæld bruger vi ikke megen tid på markarbejde, for det meste af jorden er lejet ud,« forklarer han.

Han mener nemlig, at det harmonerer dårligt med slagtesvin at have travlt i marken to-tre måneder hvert år.

Enkelhed

En ting, der gennemsyrer hans indstilling til slagtesvineproduktion, er enkelhed.

»Vi køber færdigfoder, vi har ingen vaskerobot, vi kører alt ind/alt ud på ejendomsniveau, og vi oplever, at produktionen kører lige godt i ældre som i nye stalde,« fastslår han.

Fravalget af hjemmeblandet foder er også meget bevidst.

»Prøv lige at regne alle udgifter til hjemmeblanding med. Så tror jeg langt fra, alle tjener penge på at blande selv,« lyder det med overbevisning fra Søren Bonde Larsen.

Lejer stalde

Søren Bonde Larsen har været heldig at kunne leje flere slagtesvinestalde.

»Det er typiske stalde med 1.200-1.300 stipladser,« fortæller han.

Der er omkring 10 km fra bopælen til de stalde, der ligger længst væk.

»Selvfølgelig giver det noget kørsel i hverdagen, men både foder og smågrise bliver jo leveret direkte til ejendommen, så afstanden tillægger jeg nok ikke så stor betydning,« siger Søren Bonde Larsen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle