Fra tørkepres til svinepris i hopla - bankernes bekymringer er dog ikke slut

En svinepris i flere års lavpunkt, en mælkepris til den haltende side - og så en tørke oveni. I kombination med flere års anstrengt økonomi og høj gæld i erhvervet generelt var landbruget skyld i mange panderynker hos bankdirektører landet over i slutningen af 2018.

Også hos Finanstilsynet, der i sit julebrev til landets institutter mindede om, at der skulle tages ekstra højde for nedskrivninger på tørken, idet det langtfra var alle konsekvenser af den dårlige høst, der endnu havde vist sig.

Over 300 lukninger af landbrug blev det til i 2018 - heraf var halvdelen konkurser. En trist slutning på mange års kamp for en hel del landmænd. Men også en konsekvens af, at flere institutter nu - omsider, vil nogen sige - har råd til at gøre op med de alt for store kreditter, de fik givet op til finanskrisen.

Som 2019 har udviklet sig med en yderst stabil mælkepris og en svinepris i tiltrængt hopla, har der været bemærkelsesværdigt færre konkuser hen over forår og sommer.

Undtagelsen er mink-siden, hvor priserne fortsat er så svage, at det vækker bekymring og øgede nedskrivninger.

De generelt pænere resultater betyder dog langtfra, at kunderne skal forvente at få bevilget udvidelser af kreditterne, for de færreste banker har planer om at lade landbrugsudlån fylde mere på bøgerne. I stedet forlanges der polstring, egenkapital og gældsnedbringelse på samtlige bankmøder med landmænd.

For dem, der allerede er velpolstrede og solide landmænd, var der til gengæld mulighed for at nyde de bemærkelsesværdigt lave renter og få lagt mest muligt over i realkredit. Også landmændene red med på sommerens bølge af lånekonverteringer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle